Новини Събития

ЮНЕСКО иска Лондон да се откаже от автомобилен тунел до Стоунхендж

  20.09.2023 09:54  
ЮНЕСКО иска Лондон да се откаже от автомобилен тунел до Стоунхендж

Проект предвижда изграждането на дълъг три километра тунел, който да оптимизира движението по път А303. ЮНЕСКО препоръча на британското правителство да промени спорния план за изграждане на автомобилен тунел край Стоунхендж, съобщава BBC, цитиран от БТА. Светилището, което е обект на световното наследство, рискува да бъде вписано в списъка на застрашените обекти, ако не бъдат внесени промени в плановете за тунел в реконструкцията на пътя A303.

Плановете за националната пътна инфраструктура бяха одобрени от британското правителство през месец юли тази година. Според кабинета мерките са необходими за преодоляване на дългогодишните задръствания по пътищата. По-рано този месец водещи представители на организациите The Stonehenge Alliance и Save Stonehenge World Heritage Site внесоха петиции в централата на ЮНЕСКО в Париж. Петициите бяха подкрепени от 225 000 души от 147 страни. Те призовават британското правителство да се откаже от "увреждащите" пътни проекти.

Одобреният проект предвижда изграждането на дълъг три километра тунел, който да оптимизира движението по А303. От ЮНЕСКО отбелязват, че проектът ще окаже значително неблагоприятно въздействие върху Стоунхендж. Комисията по световното наследство на ЮНЕСКО провежда 45-ата си разширена сесия в Рияд, Саудитска Арабия, до 25 септември.