Транспорт

Летището в Сингапур въвежда само машинен паспортен контрол от 2024 г.

  20.09.2023 17:55  
Летището в Сингапур въвежда само машинен паспортен контрол от 2024 г.

От 2024 г. на летище Чанги в Сингапур ще бъде въведено автоматизирано имиграционно обслужване, което ще позволи на пътниците да напускат града-държава без паспорти, като използват само биометрични данни, пише CNN.

"Сингапур ще бъде сред първите няколко държави в света, които ще въведат автоматизирано имиграционно освобождаване без паспорт", обяви министърът на комуникациите Жозефин Тео по време на парламентарната сесия в понеделник, на която бяха приети няколко промени в Закона за имиграцията.

Биометричната технология, заедно със софтуера за лицево разпознаване, вече се използва до известна степен на летище Чанги в автоматизираните ленти на имиграционните пунктове.

Но предстоящите промени ще "намалят необходимостта пътниците да представят многократно документите си за пътуване на пунктовете за проверка и ще позволят по-безпроблемна и удобна обработка", казва Тео.

Биометричните данни ще се използват за създаване на "единен знак за удостоверяване", който ще се използва в различни автоматизирани точки на контакт - от предаването на багажа до имиграционната проверка и качването на борда - и ще премахне необходимостта от физически документи за пътуване като бордни карти и паспорти.

Но за много страни, които не предлагат безпаспортно освобождаване, все още ще се изискват паспорти, подчертава Тео.

Сингапурското летище Чанги, което често е определяно като най-доброто летище в света и едно от най-натоварените, обслужва повече от 100 авиокомпании, които летят до 400 града в около 100 държави и територии по света.

През юни то е обслужило 5,12 млн. пътници, като е преминало границата от 5 млн. за първи път от януари 2020 г., когато настъпи пандемията от Covid-19.

Летището е дестинация само по себе си и понастоящем разполага с четири терминала. Предстои разширяването му, като се добави пети, за да се обслужва нарастващия брой пътници.

От летище Чанги прогнозират връщане към нивата на пътническия и въздушния трафик отпреди пандемията и изразяват надежда, че предстоящата биометрична система ще помогне за по-комфортно пътуване.

"Нашите имиграционни системи трябва да са в състояние да се справят ефективно с този голям и нарастващ брой пътници и да осигурят положително преживяване при преминаване, като същевременно гарантират нашата сигурност", казва Тео.

Бъдещето на пътуването?

Безпроблемното пътуване навлиза в целия свят, а биометричната идентификация скоро може да се превърне в бъдещето на пътуването, твърдят анализатори.

През 2018 г. международното летище в Дубай въведе биометрични тунели "Smart Gates", които използват лицево разпознаване, за да проверяват самоличността на пътниците само за пет секунди. Пътниците могат също така да използват пръстовите си отпечатъци или сканирането на лицето си за удостоверяване на самоличността, вместо да разчитат на физически паспорти.

На други места по света технологията за лицево разпознаване вече се използва в известна степен на международните летища в Хонконг, Токио Нарита, Токио Ханеда, Международното летище Индира Ганди в Делхи, лондонското Хийтроу и парижкото Шарл дьо Гол.

Цифровите документи за самоличност, съвместими със стандартите на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) в Аруба, позволяват на пътниците да пътуват, като използват защитени цифрови версии на своите паспорти на мобилните си телефони.

През последните няколко години големите авиокомпании в САЩ като American Airlines, United и Delta експериментират с биометрични системи за регистрация, предаване на багаж и качване на борда на избрани летища.