Новини Събития

6 града ще се борят за титлата Европейска столица на интелигентния туризъм

  26.09.2023 08:51  
6 града ще се борят за титлата Европейска столица на интелигентния туризъм

Европейската комисия обяви днес имената на градовете, които са включени в краткия списък за наградата "Европейска столица на интелигентния туризъм" за 2024 г. 

Отличието е почетно и ще бъде присъдено на града, който демонстрира изключителен ангажимент за оформяне на бъдещето на устойчивия и иновативен туризъм. Наградата има за цел също така да насърчи създаването на мрежи и укрепването на дестинациите, като същевременно улесни обмена на най-добри практики в тази област.

От общо 30 кандидати, обхващащи 17 държави, избраните финалисти за Европейска столица на интелигентния туризъм, представени по азбучен ред са:

  • Бремерхафен (Германия)
  • Корк (Ирландия)
  • Дъблин (Ирландия)
  • Генуа (Италия)
  • Хелзингборг (Швеция)
  • Сан Себастиан (Испания).

Списъкът на финалистите за 2024 г. включва шест дестинации, вместо първоначално предвидените четири, поради равен брой точки. Кратък профил на всеки от градовете, включени в списъка, можете да намерите тук.

Есен (Германия), Гдиня (Полша), Одензе (Дания), Падуа (Италия) и Парма (Италия) са определени като градове, които ще се класират на второ място.

След този етап финалистите ще бъдат поканени да представят предложенията си пред европейско жури, което ще има за задача да избере Европейска столица на интелигентния туризъм за 2024 г. Избраният град ще получи широка подкрепа в областта на комуникациите и брандинга. Това включва създаване на промоционален видеоклип, инсталиране на скулптура с хаштаг за публично излагане в града и провеждане на специално разработени рекламни кампании, насочени към повишаване на видимостта както на ниво ЕС, така и в световен мащаб, което в крайна сметка да доведе до увеличаване на броя на посетителите.

От 2018 г. конкурсът "Европейска столица на интелигентния туризъм" е платформа за популяризиране на изключителни практики и постижения в тази област. Сред победителите от предишните издания са Севиля и Пафос (2023 г.), Валансия и Бордо (2022 г.), Малага и Гьотеборг (2020 г.) и Хелзинки и Лион (2019 г.). Тези градове се превърнаха в примерни модели за интелигентен туризъм в Европа, като спечелиха видни международни класации за устойчивост, иновации, качество на живот и ефективно включване на интелигентни стратегии.