Заведения

Асен Василев: Връща се нормалната ДДС ставка от 20% на ресторантьори

  26.09.2023 13:58  
Асен Василев: Връща се нормалната ДДС ставка от 20% на ресторантьори

В новия проектобюджет за следващата 2024 година е предвидено да се върне нормалната ДДС ставка от 20% на ресторантьори и хотелиери, свалена по време на ковид пандемията на 9%. Това обяви финансовият министър Асен Василев, след като взе участие в среща с Българо-американската търговска камара.

"Разработили сме серия от промени в данъчното облагане, които ще бъдат качени за обществено обсъждане днес или утре, като основните промени са свързани с европейски директиви, глобалният данък за големи компании, който трябва да влезе в сила от 1 януари. Освен това и прецизиране на някои текстове, свързани с режимите на събираемост. Иначе някакви драматични промени в данъчните ставки няма", каза финансист номер едно.

Единствено е предвидено връщане на данъчната ставка на предковидните нива, т.е. 20%, за ресторантьори и хотелиери.

"Имахме разговор миналата седмица с ресторантьорския бизнес, те казаха, че ще разработят мерки за изсветляване на бизнеса, за повишаване на осигурителните прагове на работниците над минималната работна заплата. Което можем да обсъдим и да видим - какъв ще бъде ефектът и ако той е по-голям от вдигането на ДДС ставката, можем да оставим и 9%", отвори врата за диалог Василев.

И посочи времевият диапазон - има месец за обсъждане на бюджета, респективно това е и времето, в което ресторантьорите имат шанс да покажат на държавата, че са изсветлили доходите си и че има смисъл ДДС-то за тях да остава 9%.