Заведения Новини

ГЕРБ скочи на Асен Василев за връщането на 20% ДДС за ресторантите

  26.09.2023 19:02  
ГЕРБ скочи на Асен Василев за връщането на 20% ДДС за ресторантите

Представители на ГЕРБ смъмриха министъра на финансите Асен Василев за идеите му ставката за ресторантьорите да се върне на 20% с бюджета за следващата година, както и за концепцията за санкции при неиздадена касова бележка и стимули за подаващите информация за укриване на данъци.

Депутатите Десислава Трифонова, Александър Иванов и Любен Дилов възнегодуваха, че Василев не е съгласувал идеите си с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. "Няма как да подкрепим. Такива еднолични решения без съгласуване с ГЕРБ са недопустими", каза Трифонова.

Депутатите на ГЕРБ заеха страната на ресторантьорския бранш, като се обявиха срещу увеличаването на данъци. Любен Дилов призова за въвеждане на патентен данък при ресторантите: "Това е инструмент, който може да направи диференциацията между различен тип ресторанти. Едно е да имате ресторант, който работи сезонно, друго е да бъде в центъра на голям град", каза Дилов.

"Надявам се, че министърът просто тества терена и не го мисли сериозно. Ще срещне сериозна съпротива", продължи Дилов. Попитан защо ГЕРБ продължава да настоява в синхрон с ресторантьорския бранш за оставане на ДДС ставката на 9%, при положение че мярката беше уж временна заради ограниченията заради COVID-19, Дилов посочи, че намалените данъци останали в множество държави в Европейския съюз. "Смята се, че е част от антиинфлационните инструменти", твърди депутатът.