Новини Турагенции

Оман и Иран са сред най-интересните есенни дестинации

  27.09.2023 08:58  
Оман и Иран са сред най-интересните есенни дестинации

Мистиката на Близкия изток от години привлича хиляди туристи. Оман и Иран са вълнуващи дестинации, които предлагат хиляди възможности за приключения. Пътешествениците могат същински да се потопят в местната култура и да усетят духа на Изтока, тъй като рядко може да се попадне на комерс и западна суета.

Иран определено е сред най-популярните избори за екскурзия в региона. Страната е красива и любопитна, изпълнена със завладяващи гледки, интересни истории и уникална енергия. Тази държава предлага интересни възможности за хора, които се интересуват от древното изкуство и култура, религия и обичаи. Местните жители са съумели да съхранят автентичните си ценности и без съмнение всичко, което видите в Иран, ще ви накара да преосмислите представите си както за западния свят, така и за персийските земи.

Туроператорът “Екватор” 

организира 11-дневна екскурзия в Персия, където ще може да посетите някои от най-емблематичните места. Засега са обявени 6 дати, веднъж на месец - от ноември до март 2024. Първата група отпътува на 3 ноември 2023 г. “Пуснахме програмата едва преди няколко дни и вече има записали се. Интересът към Иран е голям, особено с такава богата екскурзионна програма”, изтъква Петя Борисова, маркетинг мениджър на компанията.

Цената на пътуването започва от 3157 лв. на човек и включва самолетни билети на "Турските авиолинии" по маршрут София – Техеран/ Шираз – София с прекачване в Истанбул, с включени летищни такси, 9 нощувки с закуски в хотелите по програмата, 9 обяда и вечери в традиционни персийски ресторанти, трансфери в комфортни, климатизирани автобуси, както и входни такси за всички забележителности, включени в програмата. За максималното спокойствие на гостите си, “Екватор” са се погрижили със медицинска застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 10 000 евро с "Евроинс". Туристите ще прекарат 3 нощувки в Техеран, 2 в Исфахан, 2 в Шираз, 1 в Язд и 1 в Кашан.

Към програмата са включени и посещения с беседа на най-интересните места в страната. Всички забележителности ще бъдат подробно разгледани с помощта на Катя Запрянова, известен екскурзовод с дългогодишен опит и безкрайни познания. С нейна помощ персийската история на тази древна цивилизация ще оживее пред вас!

Техеран - столицата на Иран, 

е първата спирка в това пътешествие. Името на града означава ”подножието на планински склон” и това не е случайно, тъй като се намира в полите на планина Елбрус. Градът е изключително богат на музеи с някои от най-впечатляващите селекции в света. Националният музей е дом на исторически паметници от древни и средновековни ирански антики - включително керамични съдове, метални предмети, останки от текстил, както и някои редки книги и монети.

След това групата ще се отправи към Исфахан. Градът сякаш е изскочил от древна персийска приказка и атмосферата му те пренася в “1001 нощи”. В  превод името му означава „половината свят”. Съвършено различен от модерния суетен образ на Запада,  Исфахан е автентичен и чаровен с многото си замъци и магична архитектура. Град на 2500 години, който някога е бил столица на Персийската империя (от 1598 - 1722 г.), Исфахан се пресича от важните търговски пътища, свързвали някога Китай с Османската империя и Персийския залив с Русия. Обявен е за един от най-красивите градове в света, заради стотиците произведения на изкуството в него – от красотата на сградите и детайлността, и пищността на джамиите, до парковете и античните забележителности, останали от народите, населявали тези земи. Един истински ирански град, който задължително ще ви остави без дъх!

Мечтите на всеки “Дисни” фен ще се изпълнят на следващата спирка - 

пленителният град Язд - 

реално копие на Аграба от анимацията “Аладин”. Градът е с цвят на глина, а жилищните райони изглеждат сякаш са безлюдни, заради високите стени, скриващи къщите, и оплетените като лабиринт тесни улички. Макар и малък, той остава много популярен сред туристите и впечатлява всеки с мистиката си.

Приказката обаче не приключва до тук! 

Шираз е един от големите туристически центрове в Иран и именно от там е краят на приключението на “Екватор”. Градът е чаровен и романтичен, гарантирано по вкуса на всяка лирична душа. По тези краища на Иран местните са много високо образовани, особено, когато става дума за поезия. Този тип изкуство е водеща сила в делника на иранците, тъй като те често използват поезията, за да “гадаят бъдещето”. Шираз е същинско магично място, което пренася всеки посетител в древна арабска приказка с историите си и магнетизма си.

“Историите за Иран оживяват зад разказите на нашата екскурзоводка Катя Запрянова. Тя е най-добрият екскурзовод за Близкия изток и наистина успява да трогне всеки турист. Тя води и групите ни в Оман, който е другата ни персийска дестинация, която много се търси”, коментира още Петя Борисова. 

За да оцени човек колко уникална дестинация е 

Оман

трябва да познава добре арабския свят и не се препоръчва като първа за посещение. Това е така, защото в сравнение с други страни в Близкия изток, държавата е много модерна и бързоразвиваща се в региона. Въпреки нефтените залежи и големите финансови възможности, Оман не поема по пътя на други близки страни. Вместо в небостъргачи и скъпи коли, тя инвестира в инфраструктура, образование и запазване на културата. Това прави държавата и една от най-добре запазените в исторически план.

Програмите на “Екватор” започват на 15 ноември 2023 г. и ще приключат на 1 януари 2024 г.. В този период туроператорът ще заведе 5 групи на 9-дневно приключение, което ще разкрие автентичния арабски лайфстайл.

Цените започват от 3543 лв. на човек и включват самолетни билети от София - до Мускат и обратно с "Турските авиолинии", летищни такси, 7 нощувки със закуски и вечери в 3- и 4-звездни хотели, трансфер летище – хотел – летище, пътуване с климатизиран автобус и с джипове за екскурзии до Уади Бани Халид, Уахиба Сендс & Джабал шамс, както и бонус пакет “Максимална сигурност”. В цената влиза и медицинска застраховка "Помощ при пътуване" от "Евроинс" с покритие 10 000 евро.

Столицата Мускат 

е първата спирка и със сигурност предлага най-впечатляващите гледки от Оман. Градът съчетава културни забележителности и уникална природа. Освен възможности за плаж, туристите могат да се разходят в някой от живописните паркове или да се потопят в историята. Най-известната забележителност категорично е Голямата джамия, в която се намира един от най-големите ръчнотъкани персийки килими в света - 60 на 70 метра. Твърди се, че 600 жени са го тъкали в продължение на четири години.

Националният музей също е популярен избор, тъй като той е проектиран специално, за да запази културното наследство на страната. Отваря врати през 2015 г. и там сега могат да се разгледат 7000 експоната в 14 постоянни галерии, всяка от които обхваща различен аспект от културното наследство на Оман.

Програмата на “Екватор” ще преведе пътешествениците през познати и не толкова познати места из страната, позволявайки им подробно да се запознаят с културата. В пътуването са включени и природни забележителности като депресията Бимма, оазиса Вади Шаб и омайните дюни Уахиба Сандс, които същински впечатляват с величието си. Низва, Барка и Нахал пък са отлични примери за градове с богата култура, които също се открояват на световната туристическа карта.

Като цяло пътуването в Близкия изток гарантирано ще достави на всеки много нови емоции, незабравими спомени и дори духовно осъзнаване. Иран и Оман са толкова многопластови и интересни, че няма как да не оставят траен отпечатък в сърцето и в съзнанието. Истинско приключение, което прехвърля в един съвсем различен свят. “Екватор” са се погрижили да представят най-интересната и автентична страна на тези държави, която ще очарова всеки тип пътешественик!

Йоана Шомова