Новини Събития

Лувърът открива ново мултисензорно пространство, посветено на скулптурата

  28.09.2023 11:18  
Лувърът открива ново мултисензорно пространство, посветено на скулптурата

Подтикване към докосване, надписи на Брайлова азбука, жестомимичен език, игри - Лувърът, най-посещаваният музей в света, разположен в сърцето на Париж, открива ново мултисензорно пространство, което ще позволи на всички посетители да опознаят скулптурата, предаде АФП. 

Новото "образователно и приобщаващо" пространство с площ 80 квадратни метра се намира под картинните галерии, където се намира прочутата творба "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи.

Пространството е проектирано на базата на първата "тактилна галерия" на парижкия музей, създадена още през 1995 г., за да направи музея по-достъпен за хора с увредено зрение.

"Решихме да обновим концепцията", казва  Стефани Дешан-Тан, главен куратор в отдела за скулптура.
       
Отливки, които могат да бъдат докосвани, картончета на Брайлова азбука, обиколки с жестомимичен превод, истории за слушане, аудиоописания, тактилни плочи от мрамор и бронз и други пособия дават възможност на всички посетители да открият и разберат скулптурата от Средновековието до 19-и век.

Представени са също материали като глина, мрамор, дърво и гипс и тяхната естествена среда, работилници на скулптори, функциите на изваяните предмети, както и инструментите, използвани за създаването им.

Луи XIV на кон, предсмъртната маска на Наполеон - репродукциите на произведения, изложени на височина, подходяща за малки посетители и такива с ограничена подвижност, дават възможност и на незрящите и хората с намалено зрение да се ориентират във формата и стила, като ги докосват.

През 2022 г., белязана от завръщането на чуждестранните туристи след здравната криза, Лувърът е посрещнал 7,8 милиона души в сравнение с 3 милиона посетители за музея "Орсе" и центъра "Помпиду".