Заведения Новини

Асен Василев отново предложи 20% ДДС за ресторантите и чака бранша за изсветляването

  29.09.2023 18:23  
Асен Василев отново предложи 20% ДДС за ресторантите и чака бранша за изсветляването

„Министерството на финансите е публикувало данъчните закони с 20% ставка на ДДС. Данъчните закони няма да бъдат изтегляни.“ Това съобщи на брифинг министърът на финансите Асен Василев. 

„Водим разговори с представители на бранша за изсветляване. На среща с нас те сложиха 7-8 предложения на масата, чакаме ги писмено“, уточни той. 

Той посочи и някои от предложенията:

- да се вдигнат минималните осигурителни прагове по професии в сектор „Ресторантьорство и хотелиерство“, като най-ниският да е 1000 лв., а не да се осигуряват на минималната работна заплата;

- всяко заведение да има ПОС терминал и да има глоба, ако няма такъв;

- да не се плаща сметката, ако не бъде издаден фискален бон;

- да не могат да се осигуряват служители на по-малък от пълен работен ден, освен ако нямат втора работа и други доходи, или са учащи и студенти.

„Нека да видим този пакет как изглежда и ще смятаме, ще видим какви са приходите в бюджета от този пакет от изсветляващи мерки и, ако те са по-големи от възстановяването на ставката, тогава можем да имаме разговор за това дали ставката да остане на трайно на 9% с това изсветляване“, обясни финансовият министър. Той уточни, че към момента в Министерството на финансите не са получени такива предложения.