Събития

Най-красивите обекти на световното наследство на ЮНЕСКО

  30.09.2023 20:43  
Най-красивите обекти на световното наследство на ЮНЕСКО

След като миналата седмица ЮНЕСКО обяви новите 42 обекта на световното наследство, Explore Worldwide публикува класация на най-красивите от тях.

От древни градове до национални паркове, от Тадж Махал до Статуята на свободата - нарастващата колекция от защитени забележителности е изпълнена с вдъхновяващи места. Как обаче бяха избрани най-красивите от всички?

Подбрани са 52 от най-разпознаваемите обекти на ЮНЕСКО,  а от Explore Travel използват технология за проследяване на погледа, за да бъде измерена средната продължителност на внимание на всеки участник върху всяка забележителност. По този начин се установява коя от тях е привлякла погледа му най-бързо и за най-дълго време.

Според техния метод най-красивият обект на световното наследство на ЮНЕСКО е акведуктът Pontcysyllte в Уелс, който е приковавал вниманието средно за 31 секунди. 

На второ място са величествените канадски паркове на Скалистите планини - огромен регион от ледници, водопади, пещери и зашеметяващи върхове. Банф, Джаспър, Кутенай и Йохо са четирите национални парка, които са популярни сред туристите и скиорите, както и сред любителите на дивата природа.

Рио де Жанейро, с цялата си жизненост и великолепна околност, се нарежда на трето място в света по завладяващи обекти на ЮНЕСКО. Поразителният контраст на планините и плажа с необятността на разрастващия се град вероятно е причината мястото да е толкова привлекателно. 

Ето и дванадесетте най-красиви обекта на ЮНЕСКО в света

Акведукт и канал Pontcysyllte, Уелс

Канадски паркове в Скалистите планини, Канада

Рио де Жанейро: Пейзажи от Кариока между планината и морето, Бразилия

Национален парк Плитвички езера, Хърватия

Парк Малоти-Дракенсберг, Южна Африка

Остров Мозамбик, Мозамбик

Древният град Сигирия, Шри Ланка

Ангкор Ват, Камбоджа 

Историческият център на Оахака

Археологическият обект Монте Албан, Мексико

Sceilg Mhichíl, Ирландия

Петра, Йордания

Исторически паметници на древния Киото (градовете Киото, Уджи и Оцу), Япония