Новини Събития

До 4000 евро глоба за бизнесмени, окупиращи плажовете в Албания

  04.10.2023 17:40  
До 4000 евро глоба за бизнесмени, окупиращи плажовете в Албания

Нов законопроект на албанското правителство за туризма в Албания, който цели популяризирането на страната като автентична и привлекателна туристическа атракция за посетителите, ще предвижда и тежки глоби - от 50 хиляди до 400 хиляди албански леки (приблизително 500 - 4000 евро), съобщи Албанското радио и телевизия.

Сред дейностите, които ще бъдат санкционирани от новия законопроект, са окупирането на плажове, разполагането на шезлонги и чадъри на по-голяма площ от разрешената, укриването на броя на почиващите, поставянето на звезди на хотелите според желанието на собственика, липсата на спасители по плажовете и др.

Предложените промени имат за цел да осигурят устойчиво развитие на целогодишния туризъм в Албания, който да се простира на територията на цялата страна. Това включва и алтернативни на морския туризъм услуги, които все още не са включени в туристическата карта на страната като агротуризъм, спортни развлекателни дейности и др.

Те също така целят да гарантират, че доставчиците на туристически услуги отговарят на нуждите на туристите чрез непрекъснато повишаване на качеството на предлаганите услуги в туристическия сектор в здравословна и безопасна среда. Друга цел на предложените промени е подобряването на защитата на потребителите. Законопроектът предвижда и законови разпоредби за места за почивка, които вече оперират на албанския пазар, но не са регистрирани или не отговарят на нужните стандарти.

Заложено е още и опростяване на процедурите по упражняване на туристическа дейност с цел създаване на благоприятен климат за бизнеса. Предстои да бъдат уточнени и административните мерки, които ще бъдат предприети при неспазване на законовите разпоредби за редица туристически дейности и които са липсвали в съществуващите закони за туризма в Албания. Сред промените е и реорганизирането на отговорните институциите под шапката на министерството на туризма на Албания.

В края на септември министърът на туризма и околната среда на Албания Мирела Кумбаро заяви, че "Световният ден на туризма (27 септември) заварва Албания в нейната златна година, с туристически сезон, който все още не е приключил, а напротив - насърчава ни да разгръщаме работата си в посока използване на туристическите активи в пълна хармония с природата, земята и биоразнообразието", припомня БТА.