Транспорт

Близо 50 българи са блокирани на летището в Тел Авив

  07.10.2023 22:00  
Близо 50 българи са блокирани на летището в Тел Авив

Група от около 50 българи е блокирана на летището в Тел Авив. Не е ясно кога сънародниците ни ще могат да се завърнат у нас, тъй като полетите към момента са отменени. Разказ от първо лице за началото на конфликта предава БНТ.

Николай Велинов е част от група за поклонически туризъм. Днес е трябвало да се приберат в България. Около пет сутринта обаче започнали първите обстрели.

"Видяхме как се изстрелват в небето. От самите ракети остава пушек, който се вижда в небето. Чуваше се и шума на изстрелването. По това разбрахме, че нещо се случва"

Предишните дни имаше ли някакво напрежение, нещо подсказваше ли, ме може да се случи нещо подобно?

Николай Велинов: Имаше напрежение предишните дни. Изникна някакъв конфликт мисля, че някакви двама души от Палестина бяха убити нещо такова гледахме по новините. След това се мина един ден. Имаше и обстрели около хотела ни в Палестина и след един ден възникна

Групата българи е успяла да премине от Палестина в Израел.

"Имаше много големи струпвания на границата между тях. Трафикът беше доста натоварен. До летището пътувахме два часа и половина или три. В момента навън не знаем какво се случва."

В момента сънародниците ни, около 50 човека, са блокирани на Терминал 1 на летището в Тел Авив. Всички полети са отменени.

"Обявяват се някакви часове за полети - след това се отменят. Напълно е възможно да няма никакви полети. Напълно е възможна да пътуваме чак във вторник. Това, което ни казаха е да не напускаме летището. Да стоим тук. На този етап това е най-сигурното място", обясни Николай Велинов.

Тази вечер групата няма да може да остане на същия терминал, тъй като пренощуването е забранено и вероятно ще трябва да се преместят на друг, разказва още Николай. От българското посолство са заявили, че при нужда ще им бъде предоставена храна и вода.