Транспорт

Големите авиокомпании спират полетите си до Израел

  10.10.2023 13:28  
Големите авиокомпании спират полетите си до Израел

Големите международни въздушни превозвачи спряха или намалиха полетите до и от Тел Авив, а Русия забрани нощните полети до Израел след изненадващото нападение от терористи на „Хамас“ през уикенда. Заплахата от ескалация на конфликта предизвика опасения за безопасността.

Около 50% от редовните полети от Тел Авив не са били изпълнени в неделя (8 октомври), а една трета са били отменени в понеделник, според данни от уебсайта за проследяване на полети Flightradar24.

Американските въздушни превозвачи United Airlines и American Airlines спряха директните полети до Израел, след като Федералната авиационна администрация ги призова да бъдат внимателни. Delta Air Lines заяви в понеделник, че ще отмени полетите до и от Израел до края на месеца. Много европейски авиокомпании също отмениха полети. Националният превозвач на Израел Ел Ал беше изключение – добави още полети, за да върне резервисти от цял ​​свят за най-голямата мобилизация на страната в историята.

Бойци от ислямистката групировка „Хамас“ убиха най-малко 900 души и отвлякоха десетки заложници при атаките в събота, което бе най-смъртоносното подобно нападение от десетилетия. Израел отмъсти, като удари палестинския анклав Газа.

Израелският туристически сектор, задвижван най-вече екскурзиите до Тел Авив и историческите обиколки до места като Ерусалим, е на път да понесе сериозен удар, тъй като анулираните полети стават все повече. Туризмът представлява 3,6% от общата заетост, според данни на ОИСР.

Регулаторите, включително Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз и израелските авиационни власти, призоваха авиокомпаниите да бъдат внимателни във въздушното пространство над региона, но вече не спират полетите.

В Европа Air France, португалската TAP и финландската Finnair спряха директните полети. Norwegian Air отмени полетите си от Копенхаген и Стокхолм до Тел Авив тази седмица, а Ryanair отмени полетите до сряда.

Британската easyJet спря полетите до Тел Авив в неделя и понеделник и каза, че ще коригира графика на полетите през следващите няколко дни.

Унгарският нискобюджетен превозвач Wizz Air отмени полети от и до Тел Авив до второ нареждане.

Акциите на британските авиокомпании паднаха в понеделник, тъй като конфликтът доведе до покачване на цените на петрола, а горивото беше един от най-големите разходи за превозвачите.

Hainan Airlines, единствената китайска авиокомпания, която лети между Китай и Израел, и други авиокомпании, летящи от Хонконг и Южна Корея, отмениха полети до Тел Авив.

Българският правителствен  „Еърбъс“ излетя в понеделник от летище „Бен Гурион“ в Тел Авив с 68 български граждани на борда, сред които туристи и участници в медицинска конференция.

Това бе втората евакуационна мисия за българи, които се намират в момента в Израел и искат да се приберат заради сраженията в страната от последните дни. Ден по-рано 92-ма българи, както и един хърватин, бяха евакуирани с правителствения самолет,  а пътнически самолет на „България Ер“ също прибра една група.