Анализи Новини

Китайският изходящ туризъм се възстановява до нивата преди Covid-19

  11.10.2023 09:00  
Китайският изходящ туризъм се възстановява до нивата преди Covid-19

По данни на Trip.com китайските туристи са се насочили към Близкия изток по време на осемдневния празник "Златната седмица", тъй като популярни туристически дестинации като Дубай въвеждат безплатни визи и увеличават капацитета на полетите. Това коментира Михаела Кирилова,Bloomberg TV Bulgaria, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Веселина Спасова. 

Главният изпълнителен директор Джейн Сун заяви в интервю за Bloomberg вчера, че на годишна база посещенията в региона са се увеличили с три цифри. Миналата година китайското търсене беше ограничено, тъй като строгите правила за нулев Covid ограничиха пътуванията както в страната, така и в чужбина.

Тайланд, който също предоставя безплатни визи на китайските туристи, се оказа другата популярна дестинация. Сингапур отново се нарежда сред най-предпочитаните места за почивка за китайците. 

През 2019 г. Китай беше най-големият източник на изходящ туризъм в света и възстановяването му е от решаващо значение за глобалния сектор. Досега обаче китайските туристи сигнализираха, че се притесняват да предприемат скъпи пътувания в чужбина, като вместо това харчат парите си за вътрешни пътувания.

Пречките пред възстановяването на пътуванията в чужбина включват дългия процес на кандидатстване за визи за някои дестинации, както и ограничения капацитет на полетите. За пътниците, които искат да отидат в Европа пък, получаването на шенгенска виза може да отнеме шест месеца или повече.

Тези ограничения забавиха и темпото на възстановяване на международните пътувания на дълги разстояния сред китайците, например до Европа и САЩ. Общият брой на търсенията на пътуване чрез компанията вече е надхвърлил нивата от 2019 г.