Анализи Новини

От българското посолство в Израел призоваха да не се пътува дотам в следващите десет дни

  11.10.2023 09:53  
От българското посолство в Израел призоваха да не се пътува дотам в следващите десет дни

От българското посолство в Израел призоваха да не се пътува дотам поне в следващите десетина дни, докато се види как ще се развие войната. Няма планиран нов правителствен полет за евакуация на български граждани, защото няма такава необходимост към момента, съобщи в "Денят започва" Славена Гергова, посланик на Република България в Израел. 

"Към момента възможностите за напускане на Израел както за напускане на българските граждани, така и за останалите чуждестранни граждани са две. Едната е през летище Бен Гурион в Тел Авив. То продължава да работи, макар и с ограничен брой полети. Има компании, които преустановиха да летят от и до Израел. Има и компании, които увеличиха броя на полетите си, за да могат да дадат възможност от една страна на чужди граждани да напуснат Израел и от друга - на израелски граждани, които се намират в чужбина да се върнат в родината. Вторият начин за напускане на страната е от пристанището в Хайфа. Там има работеща ферибот линия, която е по направление Хайфа - Ларнака (Кипър)", обясни Гергова. 

Посланик Славена Гергова предупреди, че има много спекулации по въпроса кои български граждани могат да се евакуират. 

"Няма разделение между гражданите на такива с двойно гражданство и на такива само с българско. Българските граждани са такива за българската държава, независимо дали имат и друго гражданство. Начинът, по който се опитваме да приоритизираме гражданите е въз основа на това дали са краткосрочно или дългосрочно пребиваващи. Причината е, че хората дошли за по-кратък период имат ограничен бюджет, пари за нощувки в хотел и изхранване например за определен брой дни, имат медицинска застраховка само за определен период. Тези хора са приоритет, те няма къде да останат в Израел. Втората група хора са постоянно пребиваващите в Израел. Те имат дом, работа и тяхната евакуация няма същата спешност като на краткосрочно бребиваващите", допълни тя. 

Посланик Славена Гергова обясни, че не е започнала евакуация на постоянно пребиваващите от нито една нация на Европейския съюз. Тя обаче призова дългосрочнопребиваващите българи в Израел да се регистрират и да изпратят данните си на посолството, за да има реална представа колко са сънародниците ни там. 

Гергова разказа за ежедневието в състояние на война. 

"Човек влиза в някакъв коловоз. Изключително сме изморени. Основно предизвикателство са сирените. Израелската система има изключително добре направена система за евакуация и укриване в бомбоубежището. Но не трябва да си на разстояние, което не можеш да изминеш за минута и половина до бомбоубежището. Проблем, с който се сблъскваме е недостигът на продукти. В магазине се изчерпват стоки от първа необходимост. Хората се презапасяват и има значение и големият брой резервисти, до които е изпратена повиквателна. Много от услугите в това число и доставките са спрени".