Новини Събития

Проф. Георги Рачев си пожела пътуване до Северна Корея за рождения ден

  11.10.2023 14:59  
Проф. Георги Рачев си пожела пътуване до Северна Корея за рождения ден

Работя навръх рождения си ден. Няма как, плащаме данъци, трябва да се работи. Това каза пред bTV проф. Георги Рачев в деня, в който със сигурност получава най-много поздравления и телефонни обаждания.

"Аз празнувам още от сутринта, и на обед, вечерта вече в по-семеен кръг. Имам да почерпя в два университета. Удобен момент, за да се срещнем със стари приятели, да ти се обади дори някое старо гадже, не пропусна да внесе от дежурния си колорит и усмивки популярният климатолог.

Всеки един рожден ден е специфичен, защото го гледаш от висотата на годините. Едно е на 20, когато е екшън, друго е сега, когато вече започваш да обръщаш повече внимание на близките си хора. Сега остава повече чувството, отколкото нещо друго.

Освен в университета, съм и туроператор. Броях допреди години държавите, които съм посетил - приблизително са около 70 - хубавото е не толкова да стараеш да правиш бройката, колкото да усетиш съответната страната. Франция не е само Айфеловата кула. Хубаво е да отидеш в малките френски градчета, в които се прави едно от най-хубавите вина, например.

Дали сега ме е страх да пътувам? Страхът е нормално човешко чувство, трябва да бъде уважаван, защото създава точно това чувство, което те прави човек. Не вярвам да има такъв момент, при който да пътувам за някъде и да ме е страх, различно от нещо, което не мога да предвидя - например някакво заболяване. Преди години в Куба имаше холера, например, а ти не знаеш на какво ще попаднеш. 

Сега, например, ми е интересно да отида за малко и с придружител до Северна Корея - защото това ще ми напомни едно старо детство на крайния социализъм. 

Като ученик и като студент колекционирах марки, както и маски. Винаги ме лъжат за цената, това си е част от живота. Но нямате представа как грейват лицата на децата, когато са успели да ти продадат нещо - после ще се прибере и ще каже, че е изкарало парички. Много е приятно чувството. Освен това има и едно старо поверие на древните гърци, че трябва да хвърлиш зад себе си, за да намериш пред себе си, добави още рожденикът Георги Рачев.