Новини Транспорт

Посланикът на България в Израел: Не планираме допълнителни полети за момента

  12.10.2023 11:09  
Посланикът на България в Израел: Не планираме допълнителни полети за момента

Посланикът на България в Израел Славена Гергова заяви, че засега не се планират допълнителни полети от Израел. 

"Не сме на етап да призоваваме всички граждани да напуснат Израел и засега страната ни не планира допълнителни полети",. каза Гергова, предава NOVA.„Към момента няма държава, която да извършва пълна евакуация от Израел”, обясни Гергова.

Българка в Израел: Близо 30 души, сред тях деца и бебе, чакаме евакуация на летището в Тел Авив „Първите 2 самолета се организираха бързо, бяха за граждани, които са временно пребиваващи в страната. В началото основната таргет група беше от хората, които не живеят тук, нямат къде да живеят, нямат медицинска застраховка, нямат пари.  В посолството няма вече записани такива хора”, каза посланик Гергова.

След това започва извеждането на хората от опасните региони, както и на майки с деца. Не всички обаче се свързват с посолството, за да бъдат изведени.

„Ние не планираме допълнителни полети за момента. В момента сме издали предупреждение българските граждани да не пътуват към Израел. Не сме на стадий, в който да призоваваме всички граждани да напуснат страната. Второ летище „Бен Гурион” продължава да функционира, макар и с някои ограничения на полетите, не малко български граждани организират сами пътуването си”, каза посланик Гергова.

Що се отнася до хората, които твърдят, че не могат да излетят, както и информациите, че в следващите 24 часа летището ще бъде затворено за 5 дни, Славена Гергова обясни, че посолството ще бъде предупредено, ако има индикации за затваряне на летището. За момента обаче не е предупредено за това.

„Винаги има дипломат на летището, когато има полет с български граждани”, категорична е Славена Гергова.