Транспорт

EasyJet купува 257 Аirbus за $20 милиарда

  13.10.2023 11:12  
EasyJet купува 257 Аirbus за $20 милиарда

Нискотарифната авиокомпания EasyJet направи най-голямата си поръчка на самолети в историята - 257 самолета от Airbus, а цената е почти $20 милиарда. Превозвачът иска да се възползва от нарасналото търсене на пътувания и да се сдобие с нови самолети. EasyJet е сред най-големите нискотафирни компании в Европа - на второ място след Ryanair.

Авиокомпанията ще закупи допълнителни още 157 самолета Airbus A320neo, с опция за добавяне на още 100, като доставките продължават до 2034 г., предаде Bloomberg.

Тази година може да е сред най-горещите що се отнася до подобни сделки със самолети. EasyJet последва следва конкурента си Ryanair Holdings Plc и други превозвачи, като United Airlines Holdings Inc. и индийската Indigo с огромната си покупка. В същото време на Airbus и Boeing Co. им е трудно да увеличат производството и да отговорят на скока на търсенето, заради недостиг на части.

EasyJet е провелa и дискусии и с Boeing за потенциална сделка. Американският производител беше ограничен от производствени дефекти на ключов доставчик, което задържа производството на модел 737. Сега EasyJet оперира изцяло с флот от самолети на Airbus, а превозвачите с отстъпка обикновено предпочитат да управляват самолети от един производител, за да имат по-ниски разходите за обучение и поддръжка.

Превозвачът очаква капацитетът през третото тримесечие да нарасне с 15%, заявявайки, че доходността от билети е напред на годишна база. EasyJet очаква да отчете печалба преди данъчно облагане за фискалната година между 440 милиона и 460 милиона паунда след доста натовареното лято. Според ръководството на превозвача продължава да се наблюдава интерес за резервациите през зимата. Средносрочната цел на авиокомпанията е да достигне печалба преди облагане с данъци над 1 милиард паунда.