Новини Транспорт

Околосветски круиз ще пристигне в Бургас през 2024 г.

  13.10.2023 13:30  
Околосветски круиз ще пристигне в Бургас през 2024 г.

Околосветски круиз ще премине и спре в Бургас на 30 май 2024 г., съобщи за TravelNews Диян Димов, изпълнителен директор на „Пристанище Бургас“. Заявка е подадена от международната компания Royal Caribbean Group за круиза Ultimate World Cruise. Програмата ще се изпълнява с кораба Serenade of the Seas, който ще акостира в Бургас с близо 2600 пътници на борда. Те ще слязат и ще отидат на екскурзии до Несебър, Созопол и остров Света Анастасия, обяви Димов.  

Круизният кораб ще дойде от Истанбул и след това ще отиде до Констанца в Румъния, след което ще се върне в Средиземно море, обясни Мария Белколева, зам.-председател на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас“. Според нея това ще бъде голяма реклама за България, защото ще има пътници от цял свят – най-вече американци, австралийци, японци и европейци. 

Корабът Serenade of the Seas ще тръгне от Маями, САЩ, на 10 декември 2023 г. и ще премине през над 60 страни на 7 континента, ще спре в 150 градове, а пътниците ще могат да видят 11 световни чудеса. Обратно ще се върне в Маями на 10 септември 2024 г. Хората ще имат 274 нощувки на борда, се посочва в информацията на сайта на Ultimate World Cruise. 

По-рано днес Диян Димов обяви, че големите круизни компании ще включат България в програмите си за 2026 г., като се надяват дотогава да е приключила войната в Украйна. Това стана ясно след среща на ръководството на „Пристанище Бургас“ ЕАД с представителите на концерните, които пристигнаха за 63-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища MedCruise, която се проведе за първи път в Бургас от 10 октомври и приключи днес.  

Събитието посрещна над 110 делегати от цял свят. Сред тях бяха представителите на круизните гиганти Royal Caribbean Group, Ambassador Cruise Line, Azamara, Carnival Cruise Line, Crystal Cruises, Fred. Olsen Cruise Lines, Holland America Line, Holland America Group, Serving Holland America Line, Princess Cruises, Seabourn and P&O Australia, Scenic Group, SeaDream Yacht Club, Silversea Cruises, Swan Hellenic Cruises и Viking Cruises. 

 

Мирослав Иванов, Бургас