Новини Транспорт

България Еър отмени полета си до Тел Авив в неделя

  14.10.2023 12:35  
България Еър отмени полета си до Тел Авив в неделя

Авиокомпания „България Еър“ анулира полет FB 571/574, планиран на 15 октомври /неделя/ по редовната линия София – Тел Авив – София с час на излитане 20:30 ч. от България и връщане в 23:45 ч. от Израел. Това съобщиха от националния въздушен превозвач.

Отмяната на полетите е в резултат на форсмажорни обстоятелства и по независещи от авиокомпанията причини, възникнали в усложнената международна ситуация с оглед на задълбочаващия се военен конфликт в страната, уточняват от дружеството.

По-рано днес от Министерството на външните работи и от Министерството на транспорта и съобщенията информираха, че правителственият самолет Еърбъс лети за Тел Авив и ще се върне в София още тази вечер с български граждани на борда.

Предварително предвиденият чартър на частна компания за 13 октомври не бе осъществен поради невъзможност да получи необходимите разрешителни за осъществяване на полета, обясняват от Външно.

Българските граждани, които се бяха записали за чартърния полет тази вечер от Тел Авив за България, през подадения от МВнР имейл [email protected], ще могат да пътуват с правителствения самолет, като заплатените от тях средства ще им бъдат възстановени в пълен размер и своевременно, уточниха от ведомствата.

 

Правителственият самолет остава в готовност за осъществяване на следващ полет, за да бъдат превозени към България и оставащите български граждани в нужда - семейства с малки деца и хора, които в момента се намират в най-застрашените райони в Израел, уточняват от ведомството на Мария Габриел.

В посолството на България в Тел Авив работят два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно.

+ 972 54 764 0089

+ 972 54 595 4379

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на [email protected] , както и на Ситуационния център в МВнР на имейл: [email protected] и на телефони:

+359 2 948 24 04

+359 2 971 38 56