Анализи Новини

Български туристи и ексурзоводи: И в Йордания е спокойно

  14.10.2023 15:58  
Български туристи и ексурзоводи: И в Йордания е спокойно
Български туристи са на корабче около Акаба в Червено море
  Стоян Широв

Български групи с туристи и екскурзоводи в момента са в Кралство Йордания и казват, че обстановката е спокойна и няма никакви проблеми. Същата ситуацията очертаха по-рано днес и от египетските курорти Хургада и Шарм ел-Шейх.

Екскурзоводът на туроператора „Абакс“ Стоян Широв работи в Йордания от 7 години и обясни, че всичко е нормално и няма признаци за притеснения. Компанията прави чартъри до кралството. „Имаше мирни демонстрации в някои градове вчера и през изминалите дни, но за днес няма насрочени такива. Те не пречат за нормалното протичане на живота и на сигурността на туристите“, заяви пред TravelNews Широв. Българските туристи са в курорта Акаба, а днес са били на морска екскурзия в Червено море. Други са посетили древния град Петра и също няма притеснения. След това отиват в Аман, където е имало демонстрации само в палестинския квартал.

 Българите се гмуркат в кристалночистите води на Червено море

Юлиян Ангелов, който е екскурзовод на място и травел фотограф, обясни, че няма причина за притеснения, като местните власти са засилили полицейското присъствие. Улиците на Акаба са пълни със западни туристи и всичко работи. Местните хора са много гостоприемни и дружелюбни, подчерта Ангелов. Ежедневието на хората е белязано от обичайните им грижи, но и всеки надава слух към развитието на събитията в Израел и Палестина. „Хората искат мир и спокойствие. Раните от конфликтите в Близкия изток не зарастват лесно, но дълбоко в себе си мъдрите йорданци знаят, че насилието не носи нито мир, нито просперитет“, коментира Ангелов. Затова и хашемитското кралство е като оазис в бурното море от страсти, обхванало Близкия изток, допълва той.

TravelNews разговаря и с български туристи, които в момента са в Йордания. „Всичко е спокойно и никой не трябва да се притеснява да идва. Вече имахме обиколка на курорта Акаба, а сега сме на корабче в морето“, каза Николай Денков, който пътува със семейството си.

„Няма паника и хората не трябва да се притесняват. Имаше вчера протести до хотела ни в Акаба, но всичко беше мирно, а полицията си вършеше работата и беше засилено нейното присъствие“, обясни Георги Владимиров, който е на екскурзия в Йордания.

Управителят на туроператора „Абакс“ Георги Пасев посочи, че полетите за Йордания и Египет не са анулирани, като са планирани да се осъществяват и договорите за туристическото пътуване ще се изпълнят. Компанията си партнира с големия германски туроператор TUI. Пасев подчерта, че туроператорите и авиокомпаниите от цяла Европа не анулират програмите си.

Акаба, както и египетските курорти Хургада и Шарм ел-Шейх са пълни с германски, британски, полски, чешки и други европейски туристи. Само за днес и утре има по 70 полета на ден на летището в Хургада и по 50 полета на ден в Шарм ел-Шейх, каза Георги Пасев.

Според него оценките на риска за Йордания и Египет на сайта на външно министерство са с препоръчителен характер, а не задължителен. Те изцяло противоречат на оценките на официалните власти на двете държави. Не се припокриват и с данните за риск, дадени от други европейски държави.

Мирослав Иванов