Новини Събития

Археолози откриха плоча на 1900 години в Хисаря

  18.10.2023 10:40  
Археолози откриха плоча на 1900 години в Хисаря

Сензационно откритие в курортния град Хисаря. Археолози откриха в Римските терми мраморна плоча на 1900 години с древен надпис на гръцки език, който разкрива кой е управлявал финансите на провинция Тракия и кога точно е започнал строежа на баните.

Мраморната плоча е открита в специално помещение и е посветена на император Антоний Пий и Марк Аврелий. Текстът дава точна информация, че баните са построени в средата на 2 век, а финансите на провинция Тракия са били управлявани от Волузий Север. 

"Надписът е цял, непокътнат, с размери 1,3 х 70 см. Когато говорим за императорски култ означава, че е поставен на култово място. Помещението, в което е открит, е дълбок басейн, огромно количество мрамор, шифърни плочи и със сигурност това помещение е било свято", обясни доц. Митко Маджаров - директор на Археологически музей - Хисаря. 

След обявяване на мястото за императорско владение е започнало строителството на Римските терми, които след това се превръщат в спа столица на провинция Тракия и на Балканите. И днес курортът се посещава от над 200 000 туристи основно заради лечебните минерални извори. 

"В културно-исторически план, минерална вода и останалите археологически ценности и разкопки, които ще бъдат експонирани и вече са експонирани, допринасят за масово привличане на туристите", каза Пламен Михалски - гл. архитект на Община Хисаря. До момента в Римските терми са разкрити и проучени около 3,5 дка. Според доц. Маджаров, ценният артефакт е предпоставка за нови открития в Римските терми: 

"Преди няколко години открихме мъжко стъпало от солидна статуя и твърде вероятно е тука да намерим и тази статуя - дали ще бъде на император, дали на Бога на здравето, това ще покаже бъдещи разкопки." Мраморната плоча вече е изложена на специално място в Археологическия музей и може да се види от туристите и посетителите на курорта.