Новини Събития

Израел нареди на гражданите си да напуснат Турция

  18.10.2023 10:42  
Израел нареди на гражданите си да напуснат Турция

Израел посъветва гражданите си незабавно да напуснат Турция, позовавайки се на повишената заплаха от терористични нападения на фона на широко разпространеното възмущение от смъртоносния ракетен удар по болница в ивицата Газа. Съветът за национална сигурност на страната NSC повиши предупреждението за пътуване до Турция до най-високото ниво в четиристепенната си система за предупреждение. "Предвид неотдавнашните събития, съществува загриженост относно повишената мотивация на терористични актьори и самотни нападатели да атакуват израелци в различни страни по света", се казва в изявление на NSC, цитирано от израелски медии.

NSC също така повиши нивото на риска за Мароко на ниво 2 "в светлината на променящия се пейзаж на заплахите" и повтори призива да се избягват "несъществени" пътувания до арабските страни и държавите, граничещи с Иран, "като специално подчерта Йордания, Египет, Обединените арабски емирства и Азербайджан".

Уведомлението беше публикувано в момент, когато хиляди хора се събраха на протест пред израелското консулство в Истанбул след новината, че при ракетен удар по болница в ивицата Газа са загинали около 500 палестинци. Видеозаписи, публикувани в социалните медии, показват, че някои от протестиращите са изстреляли фойерверки по сградата на консулството, качили са се на оградата му и са се опитали да я подпалят.

Въпреки че палестинските официални лица бързо обвиниха Израел за удара, ЦАХАЛ и министър-председателят Бенямин Нетаняху заявиха, че болницата е била разрушена от ракета, изстреляна от една от палестинските бойни групировки. 

Въпреки това ударът предизвика широко осъждане в арабския свят и извън него. Аман реагира на трагедията, като внезапно отмени планираната за сряда среща на върха с участието на лидерите на САЩ, Йордания, Египет и Палестинската власт. Западен Йерусалим нанася ответни удари по Газа, откакто Хамас и съюзнически бойни групировки извършиха изненадващо нападение срещу Израел на 7 октомври.