Анализи

Съветникът в туризма Мариела Модева се разходи до Узбекистан

  18.10.2023 11:04  
Съветникът в туризма Мариела Модева се разходи до Узбекистан
Проф. Мариела Модева и Илин Димитров представляват България на Годишната асамблея на UNWTO
  Снимка от фейсбук профила на Илин Димитров

Съветникът на министъра на туризма проф. Мариела Модева, която неофициално е с ранк на зам.-министър, се разходи до Узбекистан за провеждането на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм (UNWTO). Затова алармираха пред TravelNews представители на туристическия бранш. Модева представлява държавата на събитието от най-висок ранг, на което има делегати от над 100 страни и се провежда от 16 до 20 октомври в Самарканд.

До момента няма публична информация от Министерството на туризма с какво съветничката е допринесла за българското участие, какви срещи е провела и с кого, и какви ползи е извлякла за България, коментираха от бранша. На подобни форуми се показва лицето на всяка една страна пред света, но не знаем как и с какво се е презентирала нашата държава. „Явно целта е разходка и екскурзия до Узбекистан“, посочиха от сектора. Командировката на Модева излиза близо 3000 лв. за самолетни билети, хотел и дневни, обясниха служители от Министерството на туризма.

На Генералната асамблея присъства и още един български представител – Илин Димитров, секретар на президента по образование, култура и туризъм, който беше министър на туризма в последните две служебни правителства. Той е поканен като гост и си плаща за неговото участие. Димитров обяви, че вече е провел над 20 срещи по време на форума.

Домакините от Узбекистан показват забележителни планове в развитието на туризма си. През следващата година вероятно ще надминат България по брой чуждестранни туристи, като очакват да посрещнат над 10 млн. гости, а от вътрешния пазар да реализират 25 млн. пътувания. Узбекистан е поставил сектора като национален приоритет с ударен акцент върху привличане на световни брандове, подобряване на свързаността и достъпността, създаване на UNWTO академия, биологично производство на храни за туризма, дигитализиране на услугите в сектора, привличане на инвестиции в скоростни влакове. Освен това създаването на множество програми за свързване на образование и бизнес и контрол върху качеството.

Докато България не работи в нито едно от тези направления и твърдо изостава в туризма. За рекламата и популяризирането на страната ни отговаря повече от две години и половина именно проф. Мариела Модева, като това е най-критикуваната тема от туристическия бранш и като цяло от обществото. Тя отпадна като заместник-министър на туризма в сегашното правителство, защото е в конфликт на интереси със своя брат Иван Модев, който стана началник на кабинета на премиера акад. Николай Денков. Зам.-министрите се назначават от премиера и реално тя ще изпадне в подчинено положение на брат си, което е тежък конфликт на интереси.

Иван и Мариела Модеви са деца на Тодор Модев - дългогодишен кмет на тогавашния Коларовски регион в София по времето на комунизма, а след промените - дълготраен общински консултант от БСП и регионален шеф на София (от 2005 до 2009 година по времето на тройната коалиция). Синът Иван Модев гравитира около ПП, а Мариела Модева е в БСП, като в предното редовно правителство беше назначена за заместник на бившия министър на туризма Христо Проданов, който също е от социалистите.

В предното редовно правителство и след това в двата служебни кабинета, Модева не грейна с много свършена работа. Напротив, често беше критикувана от бранша заради рекламата и маркетинга на туризма на България, за които тя отговаря. Дори провали презентацията на страната ни през май тази година във Великобритания.

От Министерството на туризма до момента не са коментирали за командировката на проф. Мариела Модева във връзка с изпратените въпроси от TravelNews.

Мирослав Иванов