Новини Събития

Австрия обяви терористична опасност от втора степен

  19.10.2023 09:10  
Австрия обяви терористична опасност от втора степен

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви днес, че предвид атентата в Брюксел, службите за сигурност преценяват, че и в страната съществува "конкретна ситуация на заплаха и повишен риск от нападение". Затова в Австрия предупреждението за опасност от тероризъм е повишено до втора степен.

От март миналата година в Австрия степента на опасност беше повишена и сега е висока. Решението беше съобщено от министъра на вътрешните работи на пресконференция заедно с министърката на отбраната Клаудия Танер, шефа на службата за държавна сигурност Омар Хаджави-Пирхнер и военният комендант на Виена Курт Вагнер.

Съобщено бе, че полицията ще работи в по-тясно сътрудничество с въоръжените сили. При нужда до 190 войници ще бъдат включени в мерки за защита на сигурността в столицата Виена и на други места в страната.

Допълнителни "специално обучени сили" на армията ще бъдат включени "преди всичко в охраната на еврейски институции". Карнер съобщи, че на тези места засиленото присъствие ще е видимо. Мерките влизат в сила още тази седмица. Министерският съвет е взел решение днес участието на войниците засега да е ограничено до края на следващия месец, предаде БТА.