Турагенции

Външно министерство изключи курорти в Египет и Йордания от опасността за пътувания

  20.10.2023 09:00  
Външно министерство изключи курорти в Египет и Йордания от опасността за пътувания

Министерството на външните работи на България прецизира препоръката си да не се пътува до Египет и Йордания във връзка с войната между Израел и "Хамас". Ведомството включи текст, според който няма опасност от организирани посещения с чартъри до Шарм Ел-Шейх и Хургада в Египет. За Йордания са описани зоните, които не се препоръчва да бъдат посещавани, като не влизат Акаба, Петра и други туристически забележителности, посочват от МВнР.  

„Решението за промяната е взето след среща в Министерството на туризма с участието на представители на министерствата на външните работи, на транспорта и българските туроператори“, заяви на пресконференция зам.-председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ)Димитър Балтов. Според него първоначалната препоръка да не се пътува до тези страни е абсурдна, докато във всички страни в Западна Европа предупрежденията се отнасят до конкретни региони и са основно за индивидуалните пътувания.  

Балтов посочи, че след повишаването на индекса на риск за пътуване до Египет и Йордания, българите, които са планирали пътуванията си до двете страни, са започнали да се притесняват и част от тях са поискали да ги анулират. „Ние не можем да им възстановим парите и им казваме, че ще спазваме условията по договора, защото става дума за препоръка, а не за забрана на външно министерство да не се пътува“, отбеляза Димитър Балтов. Той предложи представители на бранша да бъдат включени в работна група по темата, за да бъде секторът част от процеса по определянето на индекса на риска за пътувания в чужбина и по този начин да е предварително наясно с подобни решения. 

„Всички страни-членки на ЕС не са дали висок индекс и риск за почивки или екскурзии в Египет и Йордания. Те само определят зоните, до които да не се пътува, а те са около ивицата Газа“, обясни Георги Пасев, член на ОБТ и управител на туроператора „Абакс“. Той приветства решението на външно министерство за прецезиране на препоръката и го определи като правилно. Пасев посочи, че нито един голям европейски туроператор, в това число TUI и Jet2Holidays, не е прекратил есенните си програми за Египет и Йордания. 

Българският „Абакс“ също ще продължи да си изпълнява програмата за двете държави. Около 10 000 българи са платили почивки или екскурзии за Египет и Йордания за следващите 6 седмици. В момента в тях има около 1800 българи, които са организирани с 10 чартъра, като почивките минават без никакви проблеми и няма риск за сигурността на туристите, каза Пасев. По думите му няма много откази от пътувания до Египет и хората искат да си отидат на планираните почивки. По четирима-петима човека се отказват на чартър от 180 души, подчерта той. 

Димитър Балтов допълни, че само един туроператор е спрял чартърите си до Египет, защото авиокомпанията е отказала да изпълнява полетите. Става въпрос за „Емералд травел“, превозвачът е „България Еър“. Балтов каза, че и до Йордания няма много анулации, защото убеждават хората, че няма опасност за туристите. Единствено се препоръчва да не се посещават определени квартали в столицата Аман, където има концентрирано палестинско население и се провеждат протести. Ръководството на Борда по туризъм на Йордания в писмо, прочетено от Балтов по време на пресконференцията, отбеляза, че страната продължава да бъде безопасна и гостоприемна дестинация за туристите, а ангажиментът й да гарантира безопасността и благосъстоянието на всички посетители остава непоколебим. 

Посланикът на Египет Халид Ибрахим Емара, който също участва в пресконференцията, изтъкна, че е информирал българското Министерство на външните работи за позицията на страната му, че първоначалната препоръка да не се пътува,  не е основателна. "Към момента има много групи, които пътуват за Египет от цял свят. Сигурността на туристите е гарантирана и групите са придружавани от охрана и военни“, каза Емара. Девет милиона са бежанците в страната, които са част от голямото население на държавата, и всички се чувстват в безопасност и водят нормален живот, подчерта той. 

Дипломатът съобщи, че туризмът в Египет е основан върху съжителството и мира. Емара напомни, че България също е близо до зони на конфликт и отбеляза, че през изминалите години Египет не е отправяла препоръки към гражданите си да не посещават нашата страна или други региони, които са близо до зони на конфликт. Халид Ибрахим Емара отбеляза, че за първите девет месеца на годината повече от 14 млн. чужди туристи са посетили Египет. 

Мирослав Иванов