Новини Събития

Лукомир и Врандук бяха отличени като най-красивите села в Босна и Херцеговина

  21.10.2023 09:37  
Лукомир и Врандук бяха отличени като най-красивите села в Босна и Херцеговина
село Врандук, Босна и Херцеговина

Като част от Проекта за развитие на устойчив туризъм на Американската агенция за международно развитие (USAID) в Босна и Херцеговина Асоциацията за развитие на селския туризъм в страната "Алтерурал" (Alterural) представи международния етикет "Най-красиво село" за запазване на природното и културно наследство и повишаване на осведомеността за селата в Босна и Херцеговина, предава за БТА босненската агенция ФЕНА.

Вчера се проведе тържествена церемония, организирана от "Алтерурал" и USAID в Босна и Херцеговина, за обявяване на най-красивите села в Босна и Херцеговина. Отличени бяха Лукомир, намиращо се в планината Биелашница в района на град Кониц, и село Врандук в околностите на град Зеница.

"Във време, когато имаме големи планове за по-силно развитие на туризма в района на Кониц, всяка нова стъпка и успех означават много за нас. Получаването на международния етикет "Най-красиво село" за Лукомир, което беше обявено за национален паметник от Комисията за опазване на националните паметници като културен район през 2009 г., е от голямо значение за бъдещото развитие на селския туризъм в района на Кониц", каза кметът на Кониц Осман Чатич.

Той подчерта, че новото отличие за село Лукомир е стимул за създаване на нови проекти и програми и за развитие на вече съществуващи, така че да бъдат подсигурени качествени условия за включване на местното население в тези дейности.

Акцията "Най-красивите села в Босна и Херцеговина" е подкрепена от правителството на САЩ чрез Проекта за развитие на устойчив туризъм на "USAID" в Босна и Херцеговина и "CCFD" Франция.