Новини Транспорт

Corendon Airlines вече имат зони за възрастни в самолетите си

  21.10.2023 10:55  
Corendon Airlines вече имат зони за възрастни в самолетите си

Ако някога ви се е налагало да седите по време на полет до плачещо бебе или крещящо дете, може би сте пожелали авиокомпания само за възрастни.

Corendon Airlines, която е турска собственост, вече се е "притекла на помощ" и обяви, че въвежда зони без деца по един от своите маршрути, предава dir.bg.

Така наречената зона "Само за възрастни" ще бъде достъпна за пътници над 16-годишна възраст. Въпреки че за някои това звучи идилично, решението предизвика гневни дебати. 

Corendon въвежда зони само за възрастни при полетите между Амстердам и карибския остров Кюрасао. Компанията ще започне да предлага услугата от началото на ноември тази година.

Зоната, която ще бъде отделена със завеси и стени, ще бъде разположена в предната част на самолета и ще има 93 места, запазени за пътници над 16-годишна възраст. За да закупят място за нея, пътниците ще трябва да заплатят допълнително 45 евро в едната посока. На разположение са и девет места с допълнително пространство за краката, които ще струват още 100 евро на полет.

Основателят на Corendon Атилай Услу заяви, че зоната без деца има за цел "да се приспособи към пътниците, които търсят допълнително спокойствие по време на полета си".

Услу добавя също, че това означава, че родителите, пътуващи с деца, ще имат по-малко притеснения, че ще пречат на другите пътници.

"Те могат да се наслаждават на пътуването си, без да се притесняват, че децата им вдигат шум", казва той. Corendon вече предлага и хотели само за възрастни в редица дестинации, включително Кюрасао, Бодрум и Ибиса.

Зоните само за възрастни са "антиутопични"

Мнозина похвалиха тази политика, но други не приветстваха идеята, определяйки я като антиутопична.  "След като в продължение на 10 часа седях близо до дете с лошо поведение, докато родителите просто седяха и четяха, мисля, че това е страхотна идея, заповядайте!", изразява мнението си един от коментарите.

Други коментатори в социалните мрежи го определят като "отвратителен" и "странен".

"Не мога да преценя дали това е мрачна промяна или не, но като цяло е наистина тъжно колко малко толерантност имат хората към децата и бебетата - дори се държат така, сякаш не трябва да бъдат на обществени места", пише друг.

Кои други авиокомпании имат зони, свободни от деца?

Corendon е първата авиокомпания в Европа, която предлага зони само за възрастни, но някои международни компании отдавна предлагат тази услуга.

AirAsia разполага с "тиха зона" на своите полети на дълги разстояния, която е запазена за пътници на възраст над 12 години.

Scoot, нискотарифен сингапурски превозвач, осигурява кабини ScootinSilence на своите полети. Те също са достъпни само за пътници над 12 години.

Компаниите TUI, KLM и Transavia заявяват пред нидерландския вестник NU.nl, че понастоящем не планират да изключват деца от някои части на самолетите си.

Пътниците обаче изглежда са запалени по идеята. В проучване, проведено по поръчка на Newsweek от Redfield and Wilton Strategies, 1500 пълнолетни американци са попитани дали биха искали да видят зони без деца в обществения транспорт.

Почти 60 % се съгласяват, че зона само за възрастни в самолетите и влаковете "би била нещо положително", 27 % не намират идеята за добра,  14 % не са сигурни.