Новини Събития

Родната къща на Салвадор Дали отвори врати за посетители

  21.10.2023 13:55  
Родната къща на Салвадор Дали отвори врати за посетители

Родната къща на Салвадор Дали отвори врати за посещения в центъра на гр. Фигерас, в Каталуния, почти 120 години след раждането на художника, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Три десетилетия бяха необходими на общинските власти в този град в Североизточна Испания, за да придобият и обновят триетажната сграда, в която художникът е роден на 11 май 1904 г. Той живее там до 8-годишна възраст. Инвестицията е почти 4 милиона евро.

В къщата посетителите посреща холограма на бащата на Дали, който работи в кабинета си на нотариус. Потопяването в живота на художника продължава около час - с аудиогид за всяко помещение, синхронизиран със снимки и видеа.

Възстановен е апартаментът на семейството. В спалнята има снимка на първия Салвадор Дали Домeнек, големия брат на художника, умрял няколко месеца преди той да се роди. Липсата му ще бележи живота му.

"Той вижда тази снимка всеки път, когато влиза в спалнята на родителите си. И си мисли: "Как ще си съпернича с някого, когото вече го няма?", разказва Мариона Сегураньес, заместник-кмет на Фигерас, отговаряща за културата. "Самият той е обяснил как това го е травмирало".

В родната къща на Дали обаче не се съхраняват творбите на художника. Те са изложени в открития през 1974 г. Театър-музей "Дали", създаден от самия него.