Новини Турагенции

Българите вече резервират почивка за Коледа и Нова година

  24.10.2023 09:45  
Българите вече резервират почивка за Коледа и Нова година

Между 10 и 15% е ръстът в цените на празничните декемврийски пакети и у нас, и в чужбина, в сравнение с миналата година, коментира пред Дарик коментира председателят на Обединение "Бъдеще за туризма" Павлина Илиева. Тя уточни, че има сериозни притеснения относно предстоящия зимен сезон у нас, тъй като най-вероятно ще изгубим израелските туристи. Илиева припомни, че миналата година сме загубили други два силни пазара за нас - тези на Русия и Украйна. Към момента се отчита голямо желание на българските туристи за пътувания в чужбина за декемврийските празници, отчете Павлина Илиева. Най-често те се насочват към съседните ни държави - Гърция, Турция и Сърбия.

"От страната на чуждестранните туристи у нас - тук сме с едно на ум. За предстоящия ни зимен сезон може би няма да имаме един от най-силните пазари за нас - израелския. Това ще предизвика голямо сътресения в зимните курорти, защото този пазар трябва да заменен с друг", обясни тя.

Традиционно у нас през зимата идват туристи от съседните ни страни - турци, македонци и румънци. България посещават също англичани и поляци, но предимно през летния сезон.

"Ние понасяме удара още от миналата година, от войната в Украйна. У нас няма руски и украински пазар, а сега и израелски. Става все по трудно наваксването с други пазари", посочи Павлина Илиева.

Относно цените за празниците у нас и в чужбина, Илиева отчете, че има различни бюджети, според възможностите на туристите.

"В Сърбия в момента могат да се намерят пакети за 3 нощувки (с новогодишната вечер) до 350-400 лв. В Белград пакетът отива към 500 лв. У нас също има голямо разнообразие на цени.

Традиционно 5-звездните хотели предлагат доста сериозни цени за новогодишния период, но това е лукс, който можем да намерим и в чужбина за същата сума", каза още тя.

За българите, запазили почивки и екскурзии в Египет и Йордания, Павлина Илиева коментира, че въпреки разясненията, че няма опасност за пътувания до тези държави, има доста откази, но заради липса на необходимост от анулация няма как да се връщат вече дадени пари.

"Нито Йордания, нито Египет са обявили непреодолими обстоятелства или сили на тяхна територия, или форсмажор - така, както направи Израел. Тоест в този случай имаме правно основание да откажем търговските договори, освен договора ни с клиента", обясни тя. Илиева уточни, че разбира страха и притесненията на хората, но в случая действат икономически и търговски закони. Тя допълни, че всички пари, заплатени от туристите за Израел, ще бъдат възстановени. По приблизителни данни около 10 000 туристи у нас са заплатили почивки за Египет, Израел и Йордания за септември, октомври и ноември.