Новини Събития

Министрите Динкова и Гвоздейков обсъдиха с представители на Боинг развитието на авиационната индустрия и туризма

  24.10.2023 17:39  
Министрите Динкова и Гвоздейков обсъдиха с представители на Боинг развитието на авиационната индустрия и туризма

Министърът на туризма Зарица Динкова и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков се срещнаха с директора „Гражданска авиация“ за Европа и Азия на корпорацията „Боинг“ Марио Ебсим и представители на Американската търговска камара. Основна тема на разговорите бе развитието на авиационната индустрия и туризма в България.

„Работим на бързи обороти в рамките на мандата и имаме визията за дългосрочно развитие“, отбеляза министър Динкова. Тя уточни, че от септември е в ход изпълнението на програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в Черноморските общини в България. По този начин се прилага цялостна маркетингова политика с цел привличане на повече туристи, което допринася и за реализиране на по-голям пътнически поток с въздушен транспорт. Това е сериозна перспектива за добавена стойност и повишаване качеството на туристическия продукт на страната.

„Увеличаването на авиокомпаниите, които оперират от и до България е от голямо значение за развитието на авиоиндустрията в нашата страна“, заяви министър Георги Гвоздейков. Той посочи, че насърчаването на авиокомпаниите да разработват далечни дестинации, в които живеят много българи или имат интерес да пътуват до там, ще даде сериозен тласък на сектора и ще увеличи броя на пътуващите.

„При желание от страна на въздушен превозвач да изпълнява редовни полети между България и САЩ, незабавно ще направим стъпките за стартиране на директна въздушна свързаност между двете страни“, изтъкна министър Георги Гвоздейков.

България е част от всеобхватното Споразумение за въздушен транспорт между Европейската общност и САЩ, премахващо всички търговски бариери за полети между който и да е пункт в Европейския съюз и САЩ. Пазарът на въздушни услуги между САЩ и ЕС, в т.ч. и България, е напълно либерализиран, стана ясно още по време на срещата.