Събития

На България се гледа като на много евтина дестинация

  29.10.2023 10:30  
На България се гледа като на много евтина дестинация

На туризма и СПА туризма в България се гледа като на много евтина дестинация, каза в интервю за БНР Тиери Дюбоа, председател на Европейската СПА асоциация (ESPA). Вследствие на това туристите, които идват в страната ни са с „по-ниски финансови възможности“, казва експертът.

Въпреки това той е на мнение, че ситуацията в сектора и по-специално в СПА туризма се подобрява.

Това е вече петото ми посещение в България от 2016 година насам, личните ми впечатления са, че има много нови красиви хотели с 4, а някои дори с 5 звезди, които разполагат с много модерно оборудване и съоръжения и би трябвало да насочат усилията си към привличане на по-платежоспособни туристи“.

На въпрос как може да променим имиджа на страната си, Дюбоа отговаря, че трябва да се работи едновременно във всички сфери.

Всичко трябва да се вземе под внимание – както хотелите, съоръженията, оборудването, обслужването, така и инфраструктурата, транспортните коридори и средства - независимо дали става дума за пътища или самолетни полети. Всичко трябва да се развива едновременно, защото това е една пакетна услуга, част от едно цяло“.

Възстановяване на СПА туризма

Прогнозите на експерта са възстановяването на СПА туризма в Европа да настъпи до 3-4 години. Сред причините за това са и високите нива на инфлация след пандемичния спад и ефектите върху сектора от войната в Украйна, а сега и в Близкия изток.

Прогнозата за 2023 г. е, че спадът ще е 15% спрямо 2019 г. "През 2020 година имахме 60% спад на сектора спрямо предходната. През 2021 година спадът е 43%, а през 2022 година той е 24%", коментира специалистът.

По думите му възстановяването както на местния, така и на международния пазар е много бавно. „Точно когато започна раздвижване през 2022 г., Русия обяви война на Украйна, което доведе както до рязко повишаване цените на енергията, така и до ръст на инфлацията. Повишиха се експлоатационните разходи и това се отрази на финансовите резултати, които вече бяха влошени от пандемията“.

От друга страна пандемията е променила начина ни живот и хората, уточни Дюбоа. „Хората вече отдават по-голямо значение на здравния и на спа туризма. Те се грижат по-добре за себе си“, смята той.

Пандемията засегна много хора както на психологическо ниво, така и на физическо и тези последствия трябва да бъдат лекувани. Балнеолечението е идеално да поеме грижите за хората, които нямат нужда от болничен престой. Във все повече европейски държави - балнео курортните с помощта на техните специалисти съставят програми, които да обхванат грижите за хората, засегнати от COVID“, посочи той.

Според него европейските спа дестинации трябва да се развиват в две насоки. „От една страна трябва да има по-добро покритие от страна на здравните каси на отделните държави по отношение на балнеолечението. Но също така, не по-малко важно е да развием превенцията, за да може населението на Европа да остарява по-дълго и в добро здраве и да не страда от различни увреждания или заболявания“, каза Тиери Дюбоа.