Турагенции

Луксутур залага на ексурзии и чартър до Оман с интересна културна програма и плаж

  30.10.2023 09:47  
Луксутур залага на ексурзии и чартър до Оман с интересна културна програма и плаж

Мистиката на Близкия изток от години привлича хиляди туристи. Той е вълнуваща дестинация, която предлага много възможности за приключения. Освен това пътешествениците могат същински да се потопят в местната култура и да усетят духа на Изтока, тъй като рядко може да се попадне на западна суета.

Най-често ОАЕ се рекламират като дестинацията с главно Д на Арабския полуостров, но някои от съседките ѝ предлагат същите, ако не и дори по-добри условия за почивка и екскурзия. Оман е именно такъв избор, който е идеален за хората, които искат да опознаят Близкия изток в дълбочина. 

Оман изпъква сред останалите арабски държави с простата си визия. Въпреки нефтените залежи и големите финансови възможности, тя не поема по пътя на други близки страни. Вместо в небостъргачи и скъпи коли, Оман инвестира в инфраструктура, образование и запазване на културата. Това я прави и една от най-добре запазените в исторически план. 

“Луксутур” е един от туроператорите, който организира както опознавателни екскурзии в страната, така и почивки. Малки групи на компанията заминават всеки месец до Маскат с полети на Qatar Aiwarys и до Салала с директен чартър.

“Дестинацията все още не е много популярна сред българите, но категорично набира интерес. И за двете ни програми организириме малки групи, което категорично прави преживяването по-приятно. Арабска приказка от 1001 нощ е хит сред хората, които се интересуват от история и култура. Салала от своя страна пък е един своеобразен рай на земята и изумява с природното си богатство“, коментира Петър Стоянов, управител на „Луксутур“.

Салала, фокусът на една от програмите на туроператора, е предпочитана дестинация за туристи, които търсят съчетание от изискан лукс и приключение в природата. Градът и неговият обширен регион се отличават с впечатляващи гъсти джунгли, изключителни плажове с бял пясък и кристално чисти води. Посетителите могат да се насладят на активности като гмуркане, разходки по плажа и обикаляне из същинската дива природа, както и да изпитат традиционния омански обичаи и гостоприемство.

Цените започват от 

1499 евро на човек и включват самолетен билет за директен полет маршрут София – Салала – Салала/Маскат - София с включени летищни такси с авиокомпания „България Еър“, един салонен багаж до 7 кг и един чекиран багаж 20 кг, трансфер летище-хотел-летище, 7 нощувки на съответната база в хотел по избор на клиента и медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с покритие 10 000 евро (включваща COVID-19). Групите ще бъдат придружнеи от представител от България по време на целия престой в Оман и ще получат обслужване по време на екскурзиите от професионални, лицензирани гидове. Тази програма е планирана с дата на отпътуване 26 януари 2024. 

Салала също така съхранява богатото културно и историческо наследство на Оман, като предлага възможности за посещение на множество музеи и забележителности. Това я прави идеалната дестинация за пътешественици, желаещи да съчетаят приключение и релаксация в един невероятно красив регион.

Туроператорът предлага и интересни допълнителни екскурзии, които да превърнат почивката в истински поглъщащо преживяване, което туристите да помнят цял живот. Сред предложенията е посещение на археологическия парк Al Baleed, древното пристанище Samhuram, датиращо от 4-ти век преди Христа и спиращия дъха плаж Mughsail. Целодневна екскурзия „Крайбрежна одисея“ от своя страна пък впечатлява  с разглеждане на местната лагуна и гейзери. За онези, които искат да вдигнат адреналина, пък най-подходящо е джип сафарито, което ще ги преведе през разнообразни археологически разкопки като например Убар - легендарен град, чиито руини са сравнявани с митичната Атлантида на пясъците в класическата литература.

Екскузията “Арабска приказка от 1001 нощ” пък ще преведе туристите през 4-те от най-важните градове в страната. Цената на този тур започва от 2298 евро на човек и включва самолетен билет с Qatar Airways по маршрут София - Доха– Маскат – Доха – София с летищни такси, 2 нощувки Маскат със закуска в Ramada Encore by Wyndham Al Ghubr, 1 нощувки в Рас Ал Хад със закуска в Turtle Beach Resort, 1 нощувка в пустинята Уахиба със закуска в Arabian Oryx Campили Thousand Nights Camp, 1 нощувка в Низва със закуска в Hotel Intercity Nizwa, 4 обяда в местни ресторанти, 3 вечери, всички посещения и входни такси описани в програмата, трансфери с климатизиран транспорт ( автобус и джипове 4х4), минерална вода по време на туровете и медицинска застраховка асистанс с Ковид покритие. Групите ще бъдат придружавани от англоговорещ екскурзовод. 

Столицата Маскат

е първата спирка и със сигурност предлага най-впечатляващите гледки от Оман. Най-известната забележителнсот категорично е Голямата джамия, в която се намира един от най-големите ръчнотъкани персийки килими в света - 60 на 70 метра. Твърди се, че 600 жени са го тъкали в продължение на четири години. Има пет минарета, които символизират петте стълба на исляма, а куполът й впечатлява с изящната си изработка с арабски орнаменти. Вътре могат да се съберат до 15 000 поклонници едновременно.

Туристите ще могат да разгледат и Султанския дворец Ал Алам. Настоящият султан на Оман има няколко двореца в района на Маскат, но само един е изложен пред очите на обикновените хора - цветният Ал Алам. Влизането в него не е разрешено, но отвън е достатъчно внушителен и впечатляващ. Самият дворец е сравнително нов - построен е през 1972 г., а в околностите му се виждат няколко португалски укрепления от 16-и век.

В програмата е включено още пустинно сафари из златните пясъци на Уахиба и посещение на Бимах - мястото, където солена и сладка вода се срещат и образуват интересен природен феномен. Категорично обаче най-впечатляващата забележителност от програмата е замъка Джабрийн.

Над 300-годишният замък е една от най-привлекателните и очарователни сгради със своите изящни детайли. Сред тях са богато оцветени тавани, гравирани стени, защитно укрепление, кули, множество тематични стаи, изящни стълбища и други. Всичко е обяснено подробно и нагледно, като посещението на този замък разказва много истории и обяснява културни и социални особености. Построен е за имам Бил Араб бин султан ал Араби, който е погребан тук. Наоколо с километри няма друга сграда, а само оазиси. 

Подобен обиколен тур ще се организира и специално за Нова година с отпътуване на 28 декември. Това неоспоримо ще е една от най-запомнящите се 2024 г. и успешно ще съчетае празнуването с пътуване, което ще се помни цял живот. Това е готин вариант за туристите, които искат да извлекат максимума от всяко преживяване и да започнат 2024 г. на приключенска вълна. 

Като цяло пътуването в Близкия изток гарантирано ще достави на всеки много нови емоции, духовни осъзнатия и незабравими спомени. Оман е толкова многопластов и интересен, че няма как да не остави траен отпечатък в сърцето и в съзнанието. Истинско приключение, което те прехвърля в един съвсем различен свят. “Луксутур” се грижат да представят най-интересната и автентична страна на тази държава, която ще очарова всеки тип пътешественик. 

Йоана Шомова