Новини Събития

Страните от Югоизточна Азия и Япония ще правят устойчиви дестинации

  30.10.2023 16:01  
Страните от Югоизточна Азия и Япония ще правят устойчиви дестинации

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Япония се договориха да засилят сътрудничеството си за създаване на устойчиви туристически дестинации. Споразумението бе постигнато по време на среща на министрите на туризма на държавите от АСЕАН и Япония, която започна в петък и приключи вчера, предаде Виетнамската новинарска агенция (ВНА).

В рамките на Специалния диалог АСЕАН-Япония, който се проведе в Токио и съвпадна с отбелязването на 50-ата година от договора за приятелство и сътрудничество между АСЕАН и Япония, беше обсъдена темата "Следващите 50 години с АСЕАН и Япония: Заедно да очертаем пътя към устойчив туризъм".

Двете страни се споразумяха да насърчават иновативните маркетингови дейности за устойчив туризъм, като същевременно изтъкнаха уникалните културни и природни забележителности на страните от АСЕАН и Япония. Те подчертаха значението на разработването на туристическо съдържание за насърчаване на защитата и опазването на важни ресурси като природата, културата и традициите, като едновременно с това тези ресурси биват използвани за развиване на туризма с цел да бъдат създадени устойчиви дестинации, които да са от полза както за местните жители, така и за посетителите.

Страните от АСЕАН и Япония се договориха също така да насърчават усилията за създаване на повече възможности за работа за общностите, зависещи от туризма, да обменят професионални знания и да организират курсове за обучение с цел подобряване на уменията на хората, работещи в този сектор.