Новини Хотели

Българският хотел в Берлин не работи и тъне в мизерия

  31.10.2023 09:15  
Българският хотел в Берлин не работи и тъне в мизерия

На Гугъл стрийт вю се вижда неподдържана сграда в центъра на Берлин. На входа й са прострени нещо като одеяла, показват кадрите от Гугъл. Едва ли е учудващо за някой, че тази сграда се стопанисва от държавата България. Български хотел в центъра на Берлин пустее и се руши, а стените му са нашарени грозно с графити и афиши. Хотелът с гордото име „Кубрат“ е собственост на българското посолство и не функционира поне от 10 години. За това сигнализира депутатът от ПП-ДБ Александър Симидчиев и отправя питане за бъдещето на имота към вицеприемиера и министър на външните работи Мария Габриел, става ясно от входирания документ в НС, предаде Марица. 

„По информация от негов избирател“, сградата се намира на пет минути от Чекпойнт Чарли, една от най-популярните туристически атракции на Берлин.

А цените на имотите в квартала са доста над средните за града. Въпреки това, сградата на българското посолство, не се само че не реализира приходи, а трупа разходи, най-малкото защото й се плащат данъци и се поддържа и охранява. По ориентировъчни сметки месечният доход при едно добро управление на сградата не би паднал под 30 000 евро. Хотел „Кубрат“ на „Лайпциг щрасе“ влезе в новините и преди повече от пет години.  Тогава популярният ни боксьор Кубрат Пулев поиска да го вземе под наем. Сега депутатът Симидчиев пита какви са намеренията за бъдещето на сградата. Според неговия избирател, който го е сигнализирал, това може да се разглежда и като случай на злоупотреба с публични средства пред очите на целия свят.

Това е като „визитка на европейска България – към момента неактивна, нерешена да скъса със своето соц.минало, с прахосническо отношение към наследството си. “, пише Симидчиев до Мария Габриел.

Според правилника на НС, вицепремиерът трябва да отговори писмено на въпроса на 2 ноември.