Новини Събития

Близо 10 000 туристи са посетили Музея на родопския карст в Чепеларе през 2023 г.

  01.11.2023 09:45  
Близо 10 000 туристи са посетили Музея на родопския карст в Чепеларе през 2023 г.

Рекордна посещаемост от туристи отчитаме през тази година в Музея на родопския карст в Чепеларе. Това съобщи за "Фокус“ неговият директор Марин Господинов. Той уточни, че през последните няколко години посетителите непрекъснато се увеличават, но 2023 г. те ще бъдат рекорден брой от отварянето на музея досега. "Приближаваме около 10 000 посетители от началото на годината до ноември. Тепърва предстоят и ученически екскурзии и със сигурност ще отбележим най-силната си година откъм посещаемост“, поясни Господинов. 

Музеят на родопския карст или както е по-известен Музеят на пещерите, е единственият по рода си не само в България, но и на Балканския полуостров и в Източна Европа. "В него може да се види всичко свързано с пещерите, тоест тяхното формиране, минералите, които участват в строежа, геоложките процеси, първичните, вторичните карстови образувания, животните, които населяват пещерите в наши дни и тези, които са ги обитавали в предишни епохи. От пещерната палеонтология имаме много богата колекция. Пещерната археология са следите от хората, които се намират в пещерите. Експозицията ни е в девет отдела. Изключително е богата, хората са много доволни след посещенията си при нас“, отбеляза Господинов. Той припомни, че преди около 5 години са направили цялостен ремонт и музеят е придобил цялостна нова визия. В него се представят и различни мултимедии, представящи кратки образователни филми и будят интерес от страна на посетителите. Има и интересни 3D модели. По думите на Господинов, туристите остават очаровани от добре заредения магазин, в който има минерали, които те може да си закупят за спомен.  

Той подчерта, че тази година на голям интерес се радва и пещерното обиталище "Чая“, както и екопътеката водеща към него. "Тази година придадохме туристически вид на жилището с осветяването и маркирането на пътеката, както и с други дейности, които го социализираха. Вътре при проучванията, сваляйки пластовете, то стана проходимо в цялата си дължина. Със силна реклама от страна на музея и общината и обиталището придоби голяма популярност сред посетителите на Чепеларе“, допълни директорът на музея. Туристи се разхождат в района дори и сега през есента, когато не работи, тъй като екопътеката е много приятна. Обиталището е отворено предимно през лятото, когато се извършват и археологическите проучвания и така туристите могат да видят как се случват нещата на терен, обясни Господинов. 

Той припомни, че находките, открити в пещерното жилище през тази година са доста любопитни. "Влязохме в най-интересната част на пещерата, където се предполага, че е същинското обитаване. Една от най-ценните находки е бронзова брадвичка, която е изключително рядка находка за Родопите. Откритията, намерени в пещерното жилище датират от 15-11 век преди Христа“, посочи Господинов. Той допълни, че в момента новите находки са в Археологическия музей в Пловдив, където ще минат реставрация и ще бъдат изложени на пролет в Музея на родопския карст в Чепеларе. Тези, които са открити през предишните години, тъй като от три години проучваме обиталището, вече са в музея и може да се видят от посетителите.