Новини Събития

Тайна електроцентрала от Студената война отвори врати за посетители

  02.11.2023 14:34  
Тайна електроцентрала от Студената война отвори врати за посетители

В заспало село на тайвански остров само на 13 км от бреговете на континентален Китай, скутери профучават покрай невзрачна сграда, пренебрегвана от десетилетия.

Структурата, разположена в Бейган - част от отдалечения архипелаг Мацу, помещава входа на изведена от експлоатация топлоелектрическа централа от ерата на Студената война, вкопана дълбоко в планината.

Но тъй като мястото е определено като зона с ограничен достъп от тайванската армия, малцина са виждали отвътре секретното съоръжение.

Или поне такава е реалността до края на този септември, когато централата е отворена за обществеността за първи път от пускането й в експлоатация преди близо 50 години.

Трансформирайки съоръжението във футуристично киберпънк арт пространство част от биеналето Matsu, инсталацията има за цел да хвърли светлина върху историята на архипелага на военен пост от фронтовата линия на война, която никога не стига до района.

Известна на местно ниво като Jun Hun (или душата на армията) - прякор, измислен от дивизията на тайванската армия, която я построява, електроцентралата Beigan влиза в експлоатация през 1975 г. и се превръща в стожер на местната икономика, преди да затвори през 2010 г.

„Това промени жителите на острова завинаги“, се казва в скорошна статия на държавния Matsu Daily, цитирана от CNN.

Когато националистическите сили на Гоминданг (КМТ) се оттеглят в Тайван през 1949 г. след поражението от въстаналите комунисти на Мао Цзедун в Китайската гражданска война, те запазват контрола над Кинмен и Мацу - архипелази, разположени на стотици километри от тайванската столица Тайпе, но точно срещу бреговете на континентален Китай.

Сенките на войната са надвиснали над островите от десетилетия, като между 1950-те и 1979 г. Китайската народна освободителна армия спорадично ги обсипва с артилерийски снаряди.

За да защитят новата си електроцентрала от обстрел, КМТ копаят дълбоко в скалистите планини на Мацу и я построяват в скрит военен тунел – позволявайки на съоръжението не само да генерира електричество, но и да служи като убежище срещу въздушна атака за жителите.

С размразяването на отношенията между двете страни в началото на века, централата е изведена от експлоатация и оттогава се превръща в реликва от Студената война.

 

Изкуството в „сърцето“ на Мацу

Трансформираната електроцентрала Beigan е водещото място на биеналето Matsu, което продължава до 12 ноември и включва произведения на изкуството, изследващи наследството, културната идентичност и военното минало на отдалечените острови.

За да влязат в инсталацията, посетителите се въвеждат в тесен тунел, оборудван с индустриални лампи, които излъчват топла светлина.

При достигане на контролна зала с изглед към машинното отделение, те са посрещнати от мрачни червени светлини, маркиращи периметъра на пространството. Оранжевите светлини, проектирани върху самите електрогенератори, подчертават ръждивия метал на машините.

Дизайнерите зад арт инсталацията Ани Чу и Лиу Пинг-и казват, че разположението на лампите и нискотемпературните цветове са проектирани да създадат усещането, че електроцентралата все още работи.

„Електроцентралата е сърцето на Мацу, което не е спряло да бие, а генераторите са същността на електроцентралата“, казва Лиу.

 

На фона на продължаващата враждебност от другата страна на пролива, Мацу и Кинмен са под военно управление повече от три десетилетия - до 1992 г., много години след отмяната на военното положение в останалата част на Тайван.

Регулирани са различни аспекти от ежедневния живот на хората, като е въведен комендантски час, а движенията строго ограничени. На жителите дори е забранено да притежават баскетболни топки или да включват светлини през нощта, за да не привличат вниманието на врага.

„Искахме да използваме осветление, за да върнем посетителите назад във времето“, добавя Лиу. „Искахме те да усетят колко напрегната е била атмосферата и колко оскъдни ресурси е имало в Мацу.“

Това визуално изживяване е допълнено от саундтрак, съчетаващ оглушителното бучене на електрически генератори с музика.

Симулирайки оглушителния звук на електроцентрала, инсталацията възнамерява да отдаде почит на служителите, работили там. Част от тях страдат от увреждане на слуха поради продължителното им излагане на високи нива на шум.

Пекин отдавна твърди, че Тайван е негова собствена територия и въпреки че никога не е контролирала острова, не изключва възможността да го превземе със сила.

През последните години страната увеличи икономическия, военния и дипломатическия натиск срещу островната демокрация от 24 милиона души, изпращайки изтребители почти всеки ден в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван.

По време на неотдавнашна ескалация през септември Китай изпрати повече от 100 бойни самолета близо до Тайван в рамките на 24 часа, което накара министерството на отбраната на острова да настоява Пекин да прекрати своя „постоянен военен тормоз“.