Новини Събития

Бразилия праща военни срещу мафията по летищата и пристанищата

  02.11.2023 14:38  
Бразилия праща военни срещу мафията по летищата и пристанищата

Над 3700 военни бяха разположени по основните бразилски летища и пристанища по решение на президента Луис Инасиу Лула да Силва в опит да се овладее нарастващата престъпност след няколко инцидента в щата Рио де Жанейро, съобщи "Ройтерс".

Лула каза, че войниците ще работят с федерални полицейски служители, за да управляват операциите по сигурността на най-голямото пристанище и летище в Латинска Америка - пристанището на Сантос в щата Сао Пауло и главното летище на града "Гуарульос". Войници също ще бъдат разположени в пристанището Итагуай в щата Рио де Жанейро и на летище "Галеао" в Рио.

Тези пристанища и летища са ключови логистични центрове за процъфтяващия износ на кокаин за Европа, като същевременно се използват като входни пунктове за контрабанда на висококалибрени оръжия, които допринасят за уличното насилие, пише "Ройтерс".

Лула добави, че армията и военновъздушните сили ще укрепят границата със съседните държави, откъдето кокаинът и оръжията влизат в Бразилия, с акцент върху западните щати Парана, Мато Гросо и Мато Гросо до Сул.

Мярката е временна - до май 2024 г., и идва след поредица от насилствени инциденти. Ситуацията стана особено лоша в Рио де Жанейро, където могъщи наркобарони, жестоки мафиотски групи, известни като "милиции", допринесоха за изключително сложна динамика на сигурността, която подхранва усещането, че президентът е твърде мек към престъпността.

"Ситуацията в Рио де Жанейро достигна много сериозна точка", каза Лула след подписването на указа в сряда. "Взехме решението федералното правителство да участва активно в борбата с организираната престъпност. Надяваме се, че това ще проработи."

Миналия месец трима лекари бяха брутално убити, докато пиеха бира на плажната ивица в богатата част на Рио. Твърди се, че те били взети за членове на гангстерска група от съперничещ клан. Миналата седмица милициите подпалиха десетки автобуси в града за отмъщение, след като полицията уби един от шефовете им при операция.

Фокусът на правителството върху пристанищата, летищата и западната граница на Бразилия подчертава мащаба на кокаина, който продължава да тече в Бразилия след години на огромни реколти от кока в Андите.

Бразилия се превърна в ключова площадка за придвижване на кокаин към Европа, укрепвайки местните престъпни групировки и допринасяйки за влошаваща се ситуация със сигурността, която се усеща в цяла Латинска Америка.

Решението на Лула да разположи военните отразява обрата в политиката на левицата, която отказа да ги изпрати във фавелите, за да избегне престрелки с гангстерските групи, които ги владеят.

При крайнодесния му предшественик, бившия президент Жаир Болсонаро, броят на убийствата в Бразилия спадна от рекордно високо ниво. Но социологическите проучвания сочат, че бразилците не смятат, че Лула е способен да сложи под капак насилието.

Проучване миналия месец показа, че 32% от бразилците очакват ситуацията със сигурността да се влоши по време на мандата на Лула, което е с шест процентни пункта повече от предишно проучване през май.