Новини Хотели

Турция затегна правилата за отдаване под наем на жилища на туристи

  03.11.2023 09:52  
Турция затегна правилата за отдаване под наем на жилища на туристи

Турските власти затегнаха правилата за наемане на жилища на туристи до 100 дни. Законът е публикуван в официалния държавен вестник Resmi gazete. За да отдава под наем жилищни помещения на туристи до 100 дни, собственикът на имота трябва да получи разрешение от Министерството на културата и туризма. Такива лицензи ще подлежат и на такса и допълнително ще се изисква одобрение и чрез офисите на губернатора на съответната провинция. Жилищата, наети за повече от 100 дни, не са обект на този закон.

На сградите, в които има апартаменти за отдаване под наем с цел туризъм, ще бъдат окачени табели с информация за регистрацията на имота като подходящ за тази цел. Освен това, ако става дума за жилищна сграда, наемодателят ще трябва да получи официалното единодушно съгласие на всички жители за извършване на подобна дейност.

Законът въвежда големи глоби за нарушения. Когато нарушението бъде открито за първи път, собственикът ще трябва да плати глоба от 100 хиляди лири (около 3,5 хиляди долара) за всеки имот, отдаден под наем в нарушение, и също така да получи ново разрешение в рамките на 15 дни, за да продължи да отдава имота под наем. Ако не изпълни тези условия и продължи да работи, той ще бъде глобен отново в размер на 500 хиляди лири (около $18 хиляди) и ще му бъдат дадени още 15 дни за получаване на лиценз. Ако изискванията не бъдат изпълнени за трети път, глобата ще нарасне до 1 милион лири (около $36 хиляди) за всеки апартамент или къща, отдадена под наем на турист. Законът изисква и платформите за електронна търговия, които рекламират наеми на недвижими имоти, да премахнат и да не публикуват обяви за къщи и апартаменти, чиито собственици не са получили лиценз от Министерството на културата. По отношение на такива платформи за търговия са предвидени и глоби за нарушения в размер на $3,5 хиляди за всяка реклама.