Анализи Новини

Индийските туристи ще бъдат сред първите 4 по разходи за пътуване в света

  03.11.2023 09:30  
Индийските туристи ще бъдат сред първите 4 по разходи за пътуване в света

Според прогнози на изследователи от туристическия агрегатор Booking.com и консултантската компания McKinsey, цитирани от CNBC, до 2030 г. индийските туристи ще заемат четвърто място в света по разходи за пътуване, покупки при туристически пътувания и други. Челната тройка държави ще останат непроменени – САЩ, Китай и Германия.

Сега Индия е едва на шесто място в света по отношение на разходите за пътуване на своите граждани. Само 1% от тях обаче идва от пътувания в чужбина. До 2030 г. индийците ще извършват приблизително 5 милиарда развлекателни пътувания годишно, от които около 50 милиона пътувания ще бъдат в чужбина.

Тъй като туризмът става все по-популярен сред индийските граждани, техните пътни разходи също ще се увеличат. Ако през 2019 г. индийците са похарчили 150 милиарда долара за туризъм – вътрешен и външен, то през 2030 г. тази сума ще се утрои почти до 410 милиарда долара. Делът на средствата, които индийците ще похарчат за пътувания в чужбина, също ще се увеличи от 25% сега до 35% до 2030 година.

Индийците започват да пътуват по-активно на фона на растежа на индийската икономика и личните доходи. Ако през 2020 г. само 2 милиона индийски домакинства са имали годишен доход от 35 хил. долара или повече, то до 2030 г. вече ще има 13 милиона такива домакинства.

Властите подкрепят интереса на гражданите към туризма. През последните десет години повече от 200 милиарда долара са инвестирани в развитието на транспортния сектор на страната. Частният бизнес в Индия също се надява да се възползва от нарастващия интерес към туризма. През последните години индийските авиокомпании са поръчали повече от 1000 нови пътнически самолета, което ще позволи на общия самолетен флот на страната да достигне 1500-1700 борда.

Индия вече е най-многолюдната държава в света. В края на миналата година в азиатската страна живеят 1.4 млрд. човека. Освен това населението й е едно от най-младите – над половината индийци са под 30 годиин.

Националната авиокомпания на Индия – “Еър Индия” (Air India) е с главно седалище в град Мумбай и бази Международното летище “Чатрапати Шиваджи” и Международното летище “Индира Ганди”. Авиопревозвачът извършва полети до 75 вътрешни и международни дестинации в Европа, Африка и Азия, както и Северна Америка. Флотът на авиокомпанията се състои от самолети тип Boeing и ATR, Airbus и Bombardier.