Новини Събития

Тайна стая, изрисувана от Микеланджело, отваря за посетители в Италия

  03.11.2023 10:37  
Тайна стая, изрисувана от Микеланджело, отваря за посетители в Италия

Той е известен с колосалните си произведения, като статуята на Давид, стенописите в Сикстинската капела и купола на Свети Петър, който доминира над силуета на Рим. В наши дни не толкова бомбастична творба на Микеланджело Буонароти ще бъде показана пред публика за първи път в „тайната стая“ на художника във Флоренция. Малкото пространство се намира под параклисите на Медичите, където Микеланджело е изваял сложни гробници за членовето на семейство Медичи зад църквата Сан Лоренцо в Новата сакристия, съобщава CNN Travel. През 1975 г., по време на създаване на нов изход на мястото, реставратор почиства стената, когато открива множество рисунки на човешки фигури под два слоя мазилка в коридор, използван за съхранение на въглища. Тясното пространство е дълго 10 метра, широко 3 и високо 2.4 метра.

Фигурите – скицирани с въглен и сангвина (тебешир или пастел с цвят на ръжда), често една върху друга и с различни размери – са приписани на Микеланджело от Паоло Дал Погето, бивш директор на параклисите на Медичите.

Смята се, че художникът се е крил в клаустрофобичното пространство за няколко седмици през 1530 г., когато папа Климент VII – член на семейство Медичи, наскоро дошъл на власт във Флоренция, след като е изгонен от републиканско правителство, за което Микеланджело работи – заповядва да бъде убит.

Смъртната присъда е отменена след два месеца и Микеланджело се връща на работа във Флоренция, преди да се премести в Рим четири години по-късно. Смята се, че рисунките са скици за бъдещи произведения, включително краката на една от статуите в Новата сакристия.

„Това място предоставя на днешните посетители уникалното преживяване да влязат в пряк контакт не само с творческия процес на маестрото, но и с формирането му като божествен художник“, казва Франческа де Лука, куратор на Музея на параклисите на Медичите.

Паола Д’Агостино, директор на музеите Барджело, част от които са параклисите, посочва, че реставрацията е „отнемаща време, постоянна и старателна работа“. Пространството никога досега не е отваряно за обществеността, като ще приема силно ограничен брой посетители от 15 ноември, за да се запазят рисунките.

Максимум 100 души ще могат да го посещават на седмица в групи от по четирима, като 15-минутните посещения ще се извършват всеки ден без вторник и неделя. Местоположението му - надолу по тясно стълбище, означава, че не е достъпно за посетители с увреждания или деца под 10 години.

Билетите ще струват 20 евро, въпреки че посетителите трябва да платят и за вход на музея (10 евро) плюс такса за резервация от 3 евро. Резервациите са отворени до 30 март, тъй като посещенията засега ще бъдат възможни само в пробен период.