Новини Транспорт

СОФ Кънект представи експертния си съвет на първата среща на ESG общността на Летище София

  03.11.2023 17:10  
СОФ Кънект представи експертния си съвет на първата среща на ESG общността на Летище София

„СОФ Кънект“ обяви официално членовете на ESG съвета (Environment Social Governance) към компанията по време на първата среща на ESG общността на Летище София, съобщиха от фирмата оператор на столичния аеропорт. 

Това са експертите и анализатори в областта на устойчивото развитие Марина Стефанова – заместник декан „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажиране” към Софийския университет; Мартин Владимиров – директор програма „Енергетика и климат“ към Центъра за изследване на демокрацията; Мартин Заимов – акционер и член на Съвета на директорите на Wind of Change, Петър Георгиев – ръководител „Стратегия и сътрудничество“ в компанията AMPECO, и Светла Костадинова – изпълнителен директор на Института за пазарна икономика.

„Ние от „СОФ Кънект“ сме радостни, че успяхме да създадем такъв външен експертен съвет, с уважавани и разпознаваеми професионалисти в сферата на устойчивото развитие, енергийната ефективност и ангажирането на местните общности и заинтересовани групи. Експертизата, която получаваме от ESG съвета, ни позволява да преследваме целите си по-уверени от всякога“, каза Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на „СОФ Кънект“, цитиран в съобщението.

Тази първа по рода си среща на ESG общността на Летище София събра партньори и приятели на компанията в нейния преход към устойчив бизнес модел. Големите екологичните, социални и управленски теми са в центъра на бизнес стратегията на "СОФ Кънект", тъй като са заложени амбициозни цели за намаляване на въглеродните емисии, оптимизиране на ресурси, грижа за служителите и въглеродна неутралност до 2036 година. През изминалата година компанията започна множество проекти в тази посока, като подновяването на автопарка на Летище София с изцяло електрически автомобили, строежа на един от най-големите соларни паркове в страната, който ще гарантира над 90% енергийна независимост и работа в посока енергийна ефективност на терминалните сгради, посочват още от компанията. 

През октомври Летище София организира първият в България авиокариерен форум, както и домакинства срещата на Икономическия комитет на европейската асоциация на летищата – ACI EUROPE.