Анализи Новини

България ще бъде обявена за предпочитана дестинация през 2024 г. от ЕCTAA

  03.11.2023 18:01  
България ще бъде обявена за предпочитана дестинация през 2024 г. от ЕCTAA

България ще бъде включена в предпочитаните дестинации през 2024 г. от Европейската асоциация на туристическите агенти и туроператори (ЕСТАА). Това стана ясно на годишната среща на организацията в Ламего, Португалия, обявиха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), предава БТА.

Това означава, че през 2024 г. страната ни ще бъде рекламирана пред членовете на всички национални европейски асоциации на туроператори и турагенти. Представители на туристическата индустрия от 26 страни ще пристигнат у нас за своята годишна среща и на място ще се запознаят с туристическия потенциал на страната ни.

Инициативата се реализира, благодарение на подкрепата на Министерството на туризма като част от маркетинговите активности за промотиране на дестинация България.

Над 50 делегата, представляващи туристически компании от цяла Европа, присъстваха на тазгодишната среща на ЕСТАА в Португалия. Основен акцент на срещата бяха новаторските инициативи на ECTAA, свързани с Плана за действие в областта на климата и използването на потенциала на изкуствения интелект в туристическата индустрия.

След цялостна оценка на въглеродния отпечатък на организацията, ECTAA реши да се ангажира с намаляване и компенсиране на своето въздействие върху климата. Целта е да се приведе в съответствие с глобалния ангажимент за постигане на 50% намаление до 2030 г. и нетни нулеви емисии до 2050 г. ECTAA признава спешната необходимост от по-голяма осведоменост и знания за туристическата индустрия, да действа проактивно, да предвиждат бъдещите изисквания на потребителите и да гарантират, че ще бъдат удовлетворени по устойчив начин.

Значението на изкуствения интелект за развитието на туристическата индустрия също беше във фокуса. Освен туроператори в тях участваха представители на Microsoft и академичните среди. Разгледани бяха текущи проекти, базирани на изкуствен интелект, които обещават да подобрят ефективността и преживяванията на клиентите в сектора на пътуванията.

Общо беше мнението, че въпреки огромния потенциал за автоматизиране и рационализиране на различните процеси, изкуственият интелект няма да намали стойността на човешкия опит и персонализираното обслужване, предоставяно от консултантите по пътувания. ECTAA вярва, че пътуванията ще продължат да бъдат жизненоважни в цифровата ера. Освен това беше подчертано, че ИИ не е изключителна сфера на големите технологични компании; дори малките туристически компании могат да използват технологиите на ИИ, за да подобрят услугите и да са конкурентоспособни.

На финала на срещата д-р Даниела Стоева, член на изпълнителния борд на ECTAA, представи накратко „Дестинация България“ пред делегатите и разнообразните възможности за туризъм, с които членовете на ЕСТАА ще имат възможност да се запознаят и лично в различните комуникационни формати на програмата „Предпочитана дестинация“.

„Нашата среща в Ламего отразява непоколебимостта ни да се справим с изменението на климата и да свържем бъдещето на туристическата индустрия с ИИ. Ние вярваме, че като даваме пример в действията в областта на климата и използваме силата на ИИ, можем да служим най-добре на нашите клиенти, индустрията и нашата планета“, заяви тя в обобщение на срещата.