Събития

Червено сияние обагри българското небе

  06.11.2023 10:23  
Червено сияние обагри българското небе

България става свидетел на необичайно червено сияние. Според някои става въпрос са полярното сияние Aurora Borealis, което кара разноцветни светлини да танцуват в небето. 

Снимки "валят" от цялата страна. Феноменалното оптично явление е видимо и в съседните държави.

Светлинният спектакъл граждани са наблюдавали в Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Хасково, Казанлък, Чепеларе, Търговище и други градове в страната. В коментари под публикации в социалните мрежи софиянци се оплакаха, че не са видели северното сияние. 

Физици уточниха пред OFFNews, че сиянието не е северно. Червеният цвят е от кислорода, който иначе е в по-малка концентрация във въздуха, но заради дължината на вълната, когато слънчевата активност е по-висока, взаимодейства повече със слънчевата активност.

Северното сияние, наричано още полярно сияние или Aurora Borealis на латински, е невероятно красив природен феномен, който традиционно се наблюдава в небето над полярните райони на Земята. Той представлява оптично явление, образуващо се в следствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата, в резултат на които на небето се наблюдава светлинен спектакъл. Сблъсъкът на заредените частици и газовете в атмосферата е причина за светлинния танц, който всъщност е резултат от освобождаването на фотонна енергия.