Новини Събития

Панагюрското златно съкровище отново у дома с подкрепата на Асарел

  07.11.2023 08:44  
Панагюрското златно съкровище отново у дома с подкрепата на Асарел

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище вече привлича туристи отблизо и далеч в Историческия музей в Панагюрище. Над един час музейните специалисти от София и Панагюрище експонираха съдовете в залата трезор. Тя бе изградена през 2012 година с дарителски средства от „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.  

„Днес е празник за всички панагюрци и гости на града ни, защото оригиналът на Панагюрското златно съкровище отново е тук – в Историческия музей в Панагюрище. Наистина приемам всяко негово завръщане като празник и съдя за това по реакцията на хората. Броени минути след като официално отворихме музейната зала за посетители интересът към съкровището е наистина изключителен и вярвам, че това ще продължи през целия му престой тук“, каза директорът на Историческия музей доц. д-р Атанас Шопов след пристигането на експонатите в Панагюрище. Той сподели още, че връщайки се в Панагюрище съкровището винаги грее с друга, по-особена светлина и с това очарова посетителите.

Панагюрското златно съкровище ще остане в залата трезор до 18 декември 2023 г., след което ще отпътува обратно за Националния исторически музей в София. И през тази година всички разходи за завръщането на тракийските златни съдове в Панагюрище се поемат от „Асарел-Медет“ АД.