Транспорт

Вижте най-високата теснолинейка в Европа

  09.11.2023 09:25  
Вижте най-високата теснолинейка в Европа

Гъста, тежка мъгла се стеле около влака, докато се движи на 2000 м надморска височина във френските Пиренеи. Пътниците изпитват дезориентация, но и вълнуващо усещане за несигурност, докато откритият Train d'Artouste - най-високата теснолинейка в Европа - се движи дръзко близо до планинския ръб, а след това се спуска в долината.

Пътуването на екипа на BBC започва няколко часа по-рано, когато преминава през влажния и тесен Тунел на мечката (Tunnel de l'Ours). Минути по-късно се промъкват през другия край, временно заслепени от сутрешното слънце, докато очите им не се приспособяват "към буйния, зелен Vallon du Soussouéou около нас, облаците под нас и осветените планини в далечината."

"Особеността на нашите открити влакове е, че можете да се насладите изцяло на пейзажа", казва Жан-Кристоф Лалан, началник на гарата на Train d'Artouste, като отбелязва, че максималната скорост на влака е само 18 км/ч.

Планинската верига, разделяща Югозападна Франция от Северозападна Испания, Пиринеите е известна с железопътните си маршрути, които покачват адреналина и правят от едно пътуване истинско приключение. Тук се намират Train de la Rhune, който се изкачва на 905 м до върха La Rhune и предлага гледка към океана, и Train Jaune, който преминава през 19 тунела и 40 моста. Но най-впечатляващ е влакът d'Artouste не само заради несигурно тънките граници между релсите и ръба на планината, но и заради редкия шанс да изпиташ вятъра, слънцето, ароматите и звуците на планината в най-интимната ѝ част, без да бъдеш ограничаван от покривите или стените на вагоните.

Екскурзията започва в Lac de Fabrèges на около 7 км от испанската граница, където пътниците се качват на гондола, която се изкачва на 1900 м, за да стигне до началната гара. Там пътниците са посрещнати от весели червено-канеленожълти вагони, наподобяващи огромни влакчета-играчки, и се настаняват за 10-километровото 55-минутно пътуване в едната посока по ръба на планината, което завършва на гарата Lac d'Artouste. След това пътниците слизат, за да посетят Lac d'Artouste и да се насладят на планината за половин или цял ден, преди да се върнат с обратния влак. Някои използват влака и крайната му спирка като отправна точка за многодневни туристически пътувания.

По време на пътуването пейзажът се разгръща, представяйки диворастящи розови рододендрони, които цъфтят в зелената долина, планински борове, които растат под неочакван ъгъл, водопади и пухкави мармоти, които изобщо не обръщат внимание на натрапниците.

"Независимо дали вали, или е слънчево, всеки ден е различен", казва кондукторката Одри Уриета, която управлява сезонните влакове от май до октомври през последните три години. "Дори когато времето е лошо, когато има мъгла или бури, винаги има нещо красиво за гледане. Пейзажите и светлината са различни всеки ден."

Може би сега това е атракция за посещение, но влакът d'Artouste първоначално е създаден за превоз на работници и техника, а не на туристи. В края на XIX в. свещеник и учен, който изучава ледниците, открива Артуст - ледниково езеро, което е останало скрито дълбоко в планината. Скоро след това се заражда амбициозната идея да се построи язовир и да се използва езерото за производство на електроенергия. За да се улесни достъпът до този отдалечен водоизточник, е необходимо да се изгради железопътна линия, по която да се превозват хора и материали до строителната площадка.

Когато строителството започва през 1921 г., около 2000 души - предимно испански работници от другата страна на границата - използват динамит и кирки, за да пробиват тунели и да отчупват варовикови и гранитни скали. Окончателният релсов път е положен през 1924 г. и през следващите пет години превозва стоки и работници до и от строителната площадка, където работниците се трудят целогодишно при тежки условия: един човек е убит, когато кабел се скъсва и го обезглавява.

След откриването на язовира през 1929 г. релсите набързо са демонтирани, за да бъдат възстановени също толкова бързо, след като операторите осъзнават, че все още имат нужда от тях, за да поддържат язовира (влакът се използва за поддръжка и до днес). Но местната префектура вижда много по-голям потенциал. До 1932 г. построяването на гондола отдолу и няколко нови слоя боя превръщат индустриалния влак в нова блестяща туристическа атракция. В края на 60-те години на ХХ в. е открита ски гарата Артуст, а през 1984 г., недалеч от кабинковия лифт, е открито курортното селище Artouste-Fabrèges , което привлича постоянен поток от посетители на влака.

Според Доминик Краускопф, автор на книгата "Най-красивите влакове на Франция", туристическите влакове като Train d'Artouste "говорят за инженерното майсторство на времето", като същевременно разкриват завладяващ поглед към уникалната история и наследство на даден регион.

Всяко лято например влакът d'Artouste  предоставя уникална гледна точка за забележителна пасторална традиция, която датира от Средновековието. В началото на юли пастирите преместват овцете, кравите, конете и козите си на по-високи планински пасища, където животните пасат свежа трева и планински диви цветя през цялото лято, преди да се върнат обратно в ниските ферми през есента - практика, известна като трансхуманция. Именно този тероар придава на известното овче сирене Ossau-Iraty от региона характерните му орехови и флорални аромати.

Добре подбраната резервация за влак означава, че пътниците могат да изживеят едновременно уникално железопътно пътуване в сърцето на един от най-дивите и девствени пейзажи на Франция и да станат свидетели на древна пиренейска традиция, която остава важна част от селския живот.

Това пътуване с бавен влак, който се движи в небето, може да предложи на пътниците лесен достъп до суровата природа на Пиренеите, но също така позволява на пътниците да изследват региона пеша.

Най-популярният билет за влак е пакетът "Откритие" - 3,5-часово преживяване, което включва около час и половина свободно време между пътуванията до и от Lac d'Artouste. Билетът Escapade пък, позволява да вземете първия влак до 10:00 ч. и последния влак обратно в 17:45 ч. (през активния сезон юли-август този час се променя на 19:15 ч.).

Обикновено туристите предприемат краткия 20-минутен преход до язовира - монументална бетонна стена с височина 27 м, която задържа древното кристално езеро от сухата плодородна долина от другата страна. Гъстата и бързо движеща се мъгла превръща туристите в призрачни силуети и затъмнява планината, напомняйки, че тук природата е капризна и променяща се.

Друг любим маршрут е пътеката Lacs d'Arrémoulit. 2,5-часовото изкачване завършва в планинското убежище Arrémoulit (2305 м надморска височина) в Националния парк Пиренеи, който се простира на границата между Франция и Испания и удивлява с ледникови езера, цветни ливади, пещери и древни върхове и долини. Районът около планината Перду в парка включва два от най-големите и дълбоки каньони в Европа и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Походът започва бавно и лесно, с гледки към тюркоазеното езеро Lac d'Artouste  и покритите с тревни килими планински върхове. Пиренеите са по-стари, а според някои и по-малко драматични, от Алпите - по-високата, покрита със сняг планинска верига на изток. Но планинският пейзаж тук е вероятно по-суров и девствен и се гордее с една от най-разнообразните екосистеми във Франция: 3 000 растителни вида и повече от 4 000 животински вида, включително кози антилопи, кафяви мечки и египетски лешояди.

След като езерото остава зад гърба на туристите, изкачването става все по-предизвикателно. Но всяка нова стъпка  възнаграждава авантюристите с гледки към розово цъфтящи мъхове и лилави ириси.

Когато умората налегне туристите и те се връщат по маршрута си към гарата, хипнотичният ритъм на влака почти приспива някои от тях.  Но под мъглата на мрачното, загадъчно небе всички те осъзнават - колко различно е усещането от обратното пътуване и си припомнят думите на кондуктора Уриета: няма две еднакви пътувания.