Новини Събития

Косатки нападнаха и потопиха яхта

  09.11.2023 14:43  
Косатки нападнаха и потопиха яхта

Косатки предприеха безмилостно нападение срещу полска яхта в Гибралтарския проток. Инцидентът продължил 45 минути и довел до сериозни щети на плавателния съд, който в крайна сметка потънал близо до пристанище Танжер Мед. По време на нападението екипажът, пристанищните влекачи и мароканският флот се опитали да спасят яхтата, но без успех. Инцидентът е станал на 31 октомври, съобщи iflscience, предава vesti.bg.

Според публикация във Facebook от Morskie Mile, собственици на яхтата, които организирали ветроходни почивки в Средиземно море, косатките: „удряха перото на руля в продължение на 45 минути, причинявайки големи щети“.

За щастие, въпреки ужасяващия характер на нападението, никой не е пострадал. „Екипажът е в безопасност. Всички са невредими, здрави и вече в Испания“, добавиха от Morskie Mile.

Мотивите зад това поведение понастоящем са неясни, но косатките стават все по-враждебни срещу лодките по Иберийския полуостров от 2020 г. насам. През последните няколко години имаше многобройни подобни срещи с косатки, докладвани от водите около Испания и Португалия. Понякога животните просто блъскат лодките, но в други случаи те са по-безмилостни в поведението си, като са успявали да потапят плавателните съдове, които нападали.

Морско въстание ли е това?

Въпреки че някои биха класифицирали тези срещи като агресивни, експертите ги разглеждат като знак за по-сложно поведение. Те смятат, че косатките проявяват „игриво социално поведение“.

По същество учените смятат, че тези морски ловци всъщност участват в новопоявила се „мода“, която се разпространила сред популацията им, като тренд от TikTok. Те не атакуват съдове или хора с всякаква форма в изблик на жажда за кръв.

Въпреки че някои твърдят, че това поведение е провокирано от животни, които преди това са били ранявани от морски кораби и не става дума просто за внезапно „въстание“ на тези морски бозайници.

Това е важен момент, защото начинът, по който описваме и разбираме тези срещи, може да окаже огромно влияние върху начина, по който реагираме на тях. Страхът сред морските биолози и други учени е, че ако проектираме човешки мотиви към тези животни, това може да доведе до желание за отмъщение, в следствие на което хората да започват да ги преследват или да се опитват да „отвръщат на удара“.

Всички учени, участващи в изучаването на тези поведения, подчертават, че трябва да избягваме да превръщаме това във враждебен разказ. От решаващо значение е да разберем сложното поведение на тези животни, за да можем да осигурим хармонично съжителство, особено след като иберийските косатки са критично застрашени.