Транспорт

Дефектни двигатели спират 45 самолета на Wizz Air

  10.11.2023 09:00  
Дефектни двигатели спират 45 самолета на Wizz Air

Авиопревозвачът Wizz Air Holdings понижи прогнозата си за печалба за фискалната 2024 г., тъй като проблеми с двигателите ограничават растежа, а растат и притесненията за влиянието на забяващата се икономика и геополитическото напрежение.

Акциите на компанията поевтиняват с над 6% към 11:30 ч. българско време днес на борсата в Лондон. Нискотарифният превозвач намали горния край на прогнозата си с 50 млн. евро. Нетната печалба тази година ще е между 350 и 400 млн. евро, отразявайки икономическата несигурност, оперативните трудности и притесненията за сигурността, съобщи Wizz в четвъртък, цитирана от Bloomberg.  

Wizz е изправена и пред проблем с двигатели, доставяни от производителя Pratt & Whitney, което най-вероятно ще приземи 45 от самолетите на компанията Airbus поне до края на 2024 г.
„С по-малко самолети в небето, които да правят пари, цифрите вероятно ще намалеят“, коментира анализаторът на Bernstein Алекс Ървинг.

Компанията също така удължава договорите си за наем на 13 от по-старите си самолети и ще получи компенсация от производителя на проблемните двигатели. В световен мащаб близо 3000 двигателя на Pratt ще трябва да бъдат премахнати за инспекция и вероятно ремонт заради проблем, свързан с някои части.
!!!Тепърва ще ви разказваме шокиращи и неприятни истини в специална поредица за пълнолетието на Орбановия превозвач с противоречива слава по света и у нас.