Новини Турагенции

Туроператори фантоми са основната опасност при онлайн резеревации

  12.11.2023 10:07  
Туроператори фантоми са основната опасност при онлайн резеревации

При онлайн резервация на почивка потребителите трябва да проверяват не само сайта на компанията, но дали и тя е регистрирана като туроператор в Министерството на туризма. Регистърът е свободно достъпен за справка. Това препоръча Игнат Арсенов, директор на главна дирекция „Контрол на пазара“ в Комисията за защита на потребителите (КЗП), цитиран от БТА. Арсенов присъства на кръгла маса на тема „Пътуване, почивка, потребители", която се провежда в София. 

Сред престъпните практики при продажбата на туристически услуги онлайн той открои предлагане на туристически пакети от фирми фантоми или такива, които са откраднали „самоличността“ на друга компания.

Арсенов даде пример с два случая от тази година за направени и платени онлайн резервации, по които от КЗП са били сезирани, а впоследствие са предадени на прокуратурата за разследване на престъпна дейност. Оплакванията са свързани с почивка в Гърция. Става дума за идентични ситуации, при които платената почивка пропада в последния възможен момент, без да има вече връзка с продалата пакета компания.

Плащането обичайно става по сметка извън България – в Белгия, Нидерландия, Великобритания, обясни Арсенов. Получателят в такива случаи е компания извън юрисдикцията на Европейския съюз.  

„Точно това обуславя и затрудненията, пред които се изправят ощетените потребители в желанието си да възстановят своите средства“, каза експертът.

Друго общо между схемите за предлагане на несъществуващи туристически услуги са самите сайтове и привлекателно ниските цени на пакета. Много важен отличителен белег на онлайн страницата е, че тя не може да бъде открита при търсене в мрежата, което значи и че Google не я индексира, обясни той.

„Единственият източник за информация и достъпване до този сайт е през линкове и банери в социалните мрежи“, посочи експертът. В този случай „бисквитките“ засичат интереса на даден потребител към туристически услуги, а към него насочват посланието си тези, платили за реклама в социалните мрежи.