Транспорт

Франция отменя хиляди полети през 2024 г.

  14.11.2023 09:45  
Франция отменя хиляди полети през 2024 г.

За всички, които планират да летят до или от Франция в началото на следващата година, "долитат" лоши новини - хиляди полети от четири френски летища се отменят.

Причината е, че системите за контрол на въздушното движение на основните летища в Париж са закъснели за обновяване. Въпреки че през годините системите са търпели актуализации, през 2024 г. настъпва времето за мащабна реконструкция - смята се, че около 80 % от системата ще трябва да бъде модернизирана.

Понастоящем работниците все още използват процеса на контрол на въздушното движение, разработен през 70-те години на миналия век, включително използването на хартиени ленти, които представляват пристигащите самолети. За щастие, 1 милиард евро се инвестират в подобряване на контрола на въздушното движение във Франция.

Но модернизацията означава, че ще има голям брой отменени полети. По данни на BFM се очаква около 16 500 полета от и до парижките летища "Шарл дьо Гол", "Орли", "Ле Бурже" и "Бове" да не се осъществят.

На авиокомпаниите, които оперират на тези летища, е наредено да намалят с 20 % програмата си за полети между 9 януари и 14 февруари. През този период новата система ще бъде тествана в Athis-Mons, най-големитя център за контрол на въздушното движение във Франция.

Ще се отрази ли това на вашия полет до Франция? Всяка авиокомпания решава кои полети няма да се изпълняват, но се предполага, че маршрутите на дълги разстояния ще имат приоритет. Air France вече е отменила някои от тях, уведомила е пътниците и им е предложила алтернативни полети в същия ден.

Това може да означава, че в началото на следващата година пътуването през Париж ще бъде затруднено. Годишно през френското въздушно пространство преминават 2,5 милиона полета. При такъв въздушен трафик, който трябва да се контролира, би било добре всичко това да се обработва от нещо по-надеждно от някакви хартийки, коментира ситуацията TimeOut.