Новини Събития

Новите две кули на катедралата Саграда фамилия в Барселона грейнаха в светлини

  16.11.2023 18:02  
Новите две кули на катедралата Саграда фамилия в Барселона грейнаха в светлини

Със светлинно шоу катедралата "Саграда фамилия" в Барселона отпразнува завършването на кулите на евангелистите, с което се доближава към финалния етап на строителство си, започнало преди 141 години, предаде АФП.

Последните две от общо четири 135-метрови кули, посветени на eвангелистите Матей и Йоан, бяха завършени в края на септември с монтирането на огромни бели фигури във формата на човешки бюст и орел.

Другите две, посветени на Лука и Марк и украсени с големи фигури, изобразяващи бик и лъв, бяха готови миналата година. 

Забележителната базилика, проектирана от каталунския архитект Антонио Гауди, завършва изграждането на комплекса, посветен на евангелистите. Тези кули ще бъдат третите по височина в катедралата.
 
Архиепископът на Барселона Хуан Хосе Омела благослови в неделя конструкциите в централната част на катедралата, след което те грейнаха в светлини за първи път.

Кулата, посветена на Дева Мария, която беше завършена през 2021 г., се издига на 138 метра и ще бъде втората по височина в базиликата. Най-високата точка на "Саграда фамилия" ще бъде посветената на Исус Христос кула, планирано да е 172,5 метра. Целта на строителите е тя да бъде готова през 2026 г., когато се навършват сто години от смъртта на Гауди.
   
Първоначалните планове предвиждаха тогава да е готова цялата катедралата, но пандемията от КОВИД-19 забави проекта, припомня АФП.